Select Page

PRVI ZNACI STARENJA KOŽE - prevencija i nega

Prvi znaci starenja kože

Prvi znaci starenja kože se javljaju oko tridesete godine života. Naše telo u tim godinama počinje da smanjuje stvaranje kolagena i elastina. Kolagen i elastin su dve supstance koje daju koži čvrstinu i elastičnost. Kolagen je jak i dugačak molekul (300nm, prečnika 1,5nm), karakterističan za životinje, koji čini čak 25% svih proteina organizma sisara. Kolagen se stvara u cisternama granulisanog endoplazmatičnog retikuluma kao prokolagen. Prokolagen je izgrađen od tri levogira polipeptidna lanca, koji su međusobno desnogiro uvijeni i stabilizovani vodoničnim vezama, sa slobodnim krajevima. Kada se dejstvom enzima uklone krajevi, dobija se strukturna jedinica kolagena zvana tropokolagen. U ekstracelularnom matriksu jedinice tropokolagena se spontano udružuju u izdužena vlakna kolagena. Postoji 28 tipova kolagena, opisanih u literaturi. Najzastupljeniji je kolagen I, koji čini osnovna vlakna vezivnog tkiva. Pored njega česti su kolagen II, III i IV.

Prvi znaci starenja kože mogu se videti oko usana i očiju. To su prve lokacije gde se pojavljuju fine bore i linije. Kako osoba stari gubitak kolagena i elastina prouzrokuje da koža postaje opuštena i manje elastična. U isto vreme, masne ćelije koje se nalaze ispod kože počinju da nestaju, pa zajedno sa gubljenjem elastina i kolagena a pod uticajem zemljine teže na koži počinju da se stvaraju bore. Koža takođe počinje da gubi sposobnost da nadoknađuje vlagu, što je čini suvljom često sa iritiranim delovima. Sa godinama se pojavljuju bore na čelu i oko očiju koje nastaju usled permanentnih sitnih kontrakcija mišića lica. Zbog toga je potrebno koristiti hidrantne kreme. Najbolje je koristiti noćn i dnevnu hidrantnu kremu. Održavanjem hidrantnosti lica održavamo i njenu elastičnost.

Prvi znaci starenja kože mogu se ublažiti lifting i antiage tretmanima. Kozmetika “Purity” ima širok spektar proizvoda za prevenciju starenja kože. Uz određeni tretman lica koji se radi i korišćenje “Purity” preparata možemo uspešno negovati kožu i sprečiti starenje kože. Prvi znaci starenja se ogledaju u pojavi finih bora i linija, dehidrirane kože, osetljive kože, vidljivih kapilara i širokih pora. Loša ishrana, nedovoljno sna, konzumiranje cigareta i alkohola takođe mogu pogoršati stanje lica. Prvi znaci starenja kože se mogu pojaviti i usled previše izlaganja suncu. Ukoliko se prevencija starenja kože primenjuje pre samog nastanka bora i linija to će se pokazati uspešno u zrelim godinama. Rezultat će biti negovana i zategnuta koža.

 

POGLEDAJTE VIŠE O PURITY KOZMETICI

174035_-_Treatment_Mask_-_Oily_Skin_300ml[1]

POGLEDAJTE VIŠE O KURSU ZA KOZMETIČARA

_MG_6568