Select Page

PROBLEMATIČNA KOŽA

PROBLEMATIČNA KOŽA

Koža je naš najveći organ na telu, štiti nas od spoljašnih uticaja. Ipak, iako je ona velika, nije neprobojna. Alergeni, infekcija, nasledni faktori i stres su samo neke od sila koje mogu pokrenuti ili pogoršati probleme kože.

Sva negativna dešavanja u organizmu  se prvo manifestuju na našoj koži, tako nastaju i određene kožne bolesti. S obzirom na lokalizaciju ova oboljenja često pored zdravstvenog problema mogu predstavljati i estetki problem i dovesti do nesigurnosti, psihičkih smetnji, problema u svakodnevnoj komunikaciji i negativno uticati na život obolelih.

Problematično lice i koža, medicinski poznato kao Acne Vulgaris, je bolest kože koja uključuje lojne žlezde u folikulu dlake. Povećanjem nivoa androgena, lojne žlezde ispod kože rastu. Ovako povećane lojne žlezde proizvode više masti. Prekomerni sebum može razbiti zidove ćelija u porama, uzrokujući rast bakterija nastanak problematične kože.

Akne nisu opasne, ali mogu ostaviti ožiljke na koži. Obično se pojavljuju na licu, leđima, vratu, grudima i ramenima. Tinejdžeri su skloniji aknama.

Najčešći uzroci su hormoni, bakterije, genetika i neadekvatna nega lica.

HORMONI

Iako se problematična i aknozna koža najčešće javlja kod adolescenata, ona takođe utiče na sve veći broj odraslih, naročito žena koje prolaze kroz hormonske promene tokom trudnoće, menstruacije ili poremećaja vezanih za hormone, kao što je sindrom policističnih jajnika.

BAKTERIJE

Aknozna koža je relativno masna zbog prekomerne sekrecije sebuma. To je čini podložnijom prekomernom rastu normalno bezopasnih bakterija, koje preživljavaju na koži. Ove bakterije uzrokuju iritaciju i povećanje lojnih žlezda.

GENETIKA

Postoje dokazi da genetska predispozicija igra glavnu ulogu kod problematične i aknozne kože. Ako oba roditelja imaju problematičo lice, onda postoji velika verovatnoća da će ona biti prisutna kod njihove dece. Takođe, deca odraslih sa aknama će verovatnije imati problem sa aknama u svojoj odrasloj dobi.

Dok su glavni uzroci akni hormonalne promene ili genetska predispozicija, postoje još neki faktori koji ove simptome pogoršavaju. Na primer:

-Ishrana bogata nekim ugljenim hidratima,

-Prekomerna konzumacija mleka i mlečnih proizvoda,

-Pušenje duvana,

-Teška ili komedogena kozmetika i šminke za koje je poznato da zapušavaju pore.

NEADEKVATNA NEGA LICA

Po odjedjenim istraživanjima, veruje se da dosta ljudi ne neguje kožu na pravi način, koriste kozmetiku koja nije namenjena njihovom tipu kože ili je koriste u minimalnim količinama.

 

NEGA PROBLEMATIČNE KOŽE

 

Uloga nas kozmetičara/estetičara je da između ostalog edukujemo svoje klijente koji imaju problematičnu kožu. Na koži koja je aknozna se ne sme vršiti mehanički pritisak, tj. „ceđenje“. Treba izbegavati ulja i masne kreme za kosu jer usled slivanja masnoća na čelo favorizuje se nastanak i pogoršanje akni. Treba se izbegavati tesna i sintetička odeća, naročito poliester koji ne dozvoljava da vazduh dopre do kože, te pospešuje znojenje.

Kožu čistimo kako bismo odstranili višak sebuma, nečistoće, ostataka sminke, spriečili začepljenje pora i pripremili kožu na sledeći korak rutine a to je nanošenje odgovarajućeg proizvoda za negu. Za rešenje problema masne i problematične kože od ključnog je značaja svakodnevna rutina čišćenja, pritom treba izabrati proizvode namenjene tom određenom tipu kože. Time ćemo regulsati lučenje loja, a da pritom ne isušimo kožu. Treba se izbegavati preterano čišćenje lica jer time skidamo sva prirodna ulja koja su tu da štite našu kožu, i dobijemo kontradiktoran efekat.

Za negu kože se mogu koristiti samo oni proizvodi na kojima je naznačeno da su nekomedogeni. Supstance koje mogu biti komedogene su: ulje kikirikija i susama, kokosovo i kukuruzno ulje, kakao buter, stearinska kiselina, katrani, cetil alkohol i polietilen glikol. Svojim klijentima trebamo savetovati blage emulzije ulja u vodi ili hidrogelovi.

Prisustvo 0,5-1% salicilne kiseline ili mlečne kiseline u preparatima može imati povoljan efekat na oboljenje jer deluje antibakterijski. Treba izbegavati emulzije tipa voda u ulju i kreme obogaćeme lipidima jer pogoršavaju akne.

Svakodnevno hidratacija je od izuzetnog značaja za uspešno lečenje i negu kože sa aknama. Ukoliko krem ili gel za hidrataciju nije u potpunosti jak da hidratiše kožu pa je ona na dodir još uvek suva primenjuje se i orošavanje termalnom vodom u spreju. Nakon orošavanja nanosi se emulzija U/V tipa gel. Sredstvo za dnevnu hidrataciju može sadržati i antisolarnu zaštitu  kao pigment za kozmetičku kamuflažu.

Prilikom izlaganja suncu treba se koristiti nekomedogena antisolarna zaštita sa preparatima lagane teksture čiji zaštitni faktor treba da bude veći od 15 (SPF)

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR, MAKEUP ARTIST ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

kako se pravilno čisti lice

KAKO SE REŠAVA PROBLEM URASLIH DLAKA?

problem uraslih dlaka