Select Page

PRIMENA VITAMINA E U KOZMETOLOGIJI

SEMINARSKI RAD

 

Tema: Primena vitamina E u kozmetologiji

 

 

 

Sadržaj

 

Uvod. 3

 1. Vitamini 4
 2. Podela vitamina i njihova primena. 5
 3. Vitamin E i njegova osnovna funkcija. 6
 4. Primena vitamina E u kozmetologiji 7
 5. Nedostaci vitamina E. 10

Zaključak. 11

Literatura. 12

 

 

Uvod

 

U uvodnom delu ću opširnije opisati šta predstavlja vitamin E,  gde se najviše primenjuje i kako može uticati na negu kože. Pre svega želim da napomenem, da savremeni kozmetički proizvodi najčešće koriste vitamine A, E, C i provitamin B5 poznatiji kao deksapantenol ili pantenol,  takođe i veliki broj njihovih derivata.

Vitamin E je žućkasto ulje rastvorljivo u mastima, otporno na zagrevanje, a osetljivo na oksidaciju. Dnevne potrebe za ovim vitaminom su od 10-15 mg. Ima ga u klicama žitarica, kukuruznom, suncokretovom i maslinovom ulju, lešnicima, orasima, bademima, avokadu, kikirikiju i mahunastom povrću. Važan je kao antioksidans, utiče na pravilno lučenje hormona, rad mišića i nervnog sistema, štiti od radijacije, otrovnih materija, lekova i metala. Smanjuje rizik od kanceroznih oboljenja, i štiti srce i krvotok. Nedostatak ovog vitamina izaziva poremećaj rada mišića i nervnog sistema.[1]

S obzirom da se vitamin E koristi u kozmetičkim proizvodima, njegova najčešća primena jeste pri hidratizaciji kože, primenjuje se protiv hiperpigmentacije, protiv zaštite UV zračenja,  a takođe dovodi do usporavanja nastanka starosti i smanjenja postojećih bora. Postoji  još mnogobrojna primena vitamina E o čemu ću detaljnije pisati u daljem poglavlju.

Vitamin E utiče na kožu na dva načina, kao antioksidant i kao hranjivi sastojak za kožu, iz ta dva razloga je veoma čest sastojak  kozmetičkih proizvoda za negu lica i tela.

 1. Vitamini

Vitamini su jako bitni  kako bi telo moglo normalno funkcionisati. Reč vitamin potiče od poljske reči.  Poljski biohemičar  Kazimierc Funk  je prvi dao ime vitamin, kada je 1912. godine. izolirao kristalnu materiju iz riže.  Dakle, vita na latinskom znači život,  dok amin znači Amin. On je mislilo da vitamini pripadaju aminima, što naravno nije tačno, ali  to ime je ostalo do danas.

Pre same obrade teme, definisaću vitamine, njihovu podelu i njihovu primenu. Postoji veliki broj definicija šta su vitamini, neke od definicija su sledeće:

“Vitamini su mali molekuli potrebni telu da bi moglo savršeno funkcionisati. Oni su uglavnom aktivni u razvoju nervnog sistema, vida, brojnih reakcija u organizmu, ali i u mineralizaciji kostiju. Vitamini su organska jedinjenja koja organizam čoveka nije u stanju da sintetiše (izuzev holekalciferola, vitamina K i delimično riboflavina), te se moraju unositi hranom. Vitamini nastaju u biljkama uz pomoć sunca i/ili u bakterijama, takođe u nekim slučajevima, mogu nastati u ljudskom ili životinjskom organizmu.”[2]

“Vitamini su biološke aktivne materije i imaju značajnu ulogu u skoro svim značajnim procesima u organizmu u kojima učestvuju kao kofaktori ili koenzimi. Karakteristično je da su delotvorni u malim količinama i te  dnevne potrebe su definisane kao „preporučene dnevne doze“. Nedovoljno unošenje i iskoišćenje vitamina u organizmu naziva se hipovitaminoza i dovodi do niza ozbiljnih poremećaja u organizmu.  Povećan unos vitamina u organizam – hipervitaminoza, koja takođe može izazvati niz poremećaja i problema. Pojava hipervitaminoze najčešće se javlja kod liposolubilnih vitamina (o čemu će kasnije biti reči), zato što se deponuju u masnom tkivu u organizmu i kasnije se oslobađaju.“ [3]

 

2.    Podela vitamina i njihova primena

 

Vitamini se međusobno razlikuju po hemijskoj strukturi, od čega zavise njihove fizičke osobine. Najjednostavnija i najprihvatljivija podela jeste na:

 1. Hidrosolubilne i
 2. liposolubilne vitamine

Hidrosolubilni vitaminu su vitamini rastvorljivi u vodi tu najčešće spadaju: vitamini grupe B, vitamin C i vitamin H (biotin). Rastvorljivi u vodi se posle nekoliko sati izlučuju iz organizma.

Liposolubilni vitamini su rastvorljivi u masnim materijama i u njima se deponuju vitamini A, D, E, F i vitamin K. Rastvorljivi u mastima se   akumuliraju u jetri, u slučaju dijete bez masti-ulja, umesto uljanih kapsula koje se cele progutaju, uzima se suvi oblik koji se sažvaće.

Što se tiče same primene vitamina, ono što je bitno naglasiti, jeste da vitamini veoma uspešno deluju na kožu i doprinose saniranju različitih promena na njoj. Veoma su značajni u prevenciji starenja kože i u regeneraciji oštećene kože. Pored kože vitamini uspešno deluju i na kosu, utiču na njeno omekšavanja i popravljanje strukture vlasi. Imaju različito dejstvo, te se tako koriste kao UV filteri, boje, antioksidansi, regulatori keratinizacije i hidratacije, kao blokatori nitrozoamina. Ulaze u sastav preparata za negu kože preko dana ili noći,  za negu kože posle sunčanja, krema za negu i zaštitu kože ruku, preparata za negu i ulepšavanje usana, preparata za  pranje i bojenje kose, preparata za negu kože posle brijanja kao i preparata za čišćenje kože lica.

3 .Vitamin E i njegova osnovna funkcija

 

Kao što sam već pomenula u prethodnim poglavljima vitamin E spada u grupu jedinjenja sa specifičnim antioksidantnim osobinama. Može se pronaći u osam formi, te  forme su podeljene u dve grupe, a to su:

 1. Tokoferoli i
 2. Tokotrienoli

 Tokoferoli predstavljaju jedinjenje koje obuhvata četiri tipa vitamina E – alfa, beta, gama i delta. Oni se razlikuju po svojim karakteristikama, koje predstavljaju hemijske varijacije njihove strukture – broj metil grupa i njihovih lokacija.

Tokotrienoli – mogu se pronaći kao nezasićeni lanac, ali imaju istu strukturu kao i tokoferoli. Tokotrienoli su sačinjeni od alfa, beta, gama i delta jedinjenja i sva su propustljivija ka ćelijskoj membrani zbog svog lanca. Alfa-tokoferol je jedina forma koja je poznata kao ljudska potreba.

Alfa-tokoferol je najbolji za neutralizovanje slobodnih radikala kiseonika, dok je za slobodne radikale azota najbolji gama-tokoferol.

“Vitamin E postoji u različitim vrstama hrane uključujući ulje od uljane repice, bademe, kikiriki, masilnovo ulje i margarin. Ostali izvori uključuju lisnato povrće, mlečne proizvode, žitarice i meso. Takođe se prodaje i kao dodatak ishrani. U većini slučajeva, nalazi se u hrani.

Ovaj vitamin je rastvorljiv u masti, što bi značilo da naše  telo koristi i skladišti vitamin u zavisnosti od potrebe.

Osnovna funkcija vitamina E jeste da spreči, odnosno zaštiti naše ćelije od negativnih efekata slobodnih radikala, tačnije od  molekula koji se stvaraju kada telo oksidizuje hranu ili kada su ćelije izložene štetnim supstancama kao što je radijacija ili duvanski dim.Bez vitamina E, ovi radikali postaju predispozicioni faktori za bolesti kao što je kancer ili bolesti srca, između ostalog.”[4]

 

4.    Primena vitamina E u kozmetologiji

 

Vitamin E u odnosu na ostale vitamine pretežno se koristi u kozmetologiji.  Biljna ulja, na prvom mestu suncokretovo ulje, zatim koštunjavo voće poput badema i kikirikija, kao i jaja spadaju u bogate izvore E vitamina. Ono što je najznačajnije u ovom radu, jeste da se vitamin E naziva  vitaminom lepote i mladosti zbog blagotvornog delovanja na kožu. Takođe, vitamin E može se konzumirati i  oralno u obliku kapsula, gde je pre same upotrebe neophodna konsultacija  sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Prilikom nege lica koristi se ulje E vitamina, ali prilikom njegovog nanošenja na samu kožu lica, potrebno je pomešati ga  sa nekim drugim uljem u srazmernoj količini.

Vitamin E se u kozmetologiji primenjuje na sledeće načine:

 

 1. Hidratacija kože lica

 

Vitamin E pomaže koži prilikom zadržavana prirodne vlažnosti , tako da se smarta veoma pogodnim za osobe sa izrazito suvom kožom. Ono što je bitno naglasiti jeste da čist vitamin E nije baš idealno rešenje  kao dnevna krema, s obzirom da je gust i veoma lepljiv. Iz tog razloga se preporučuje mešavina ulja vitamina E sa nekim drugim uljem, recimo maslinovim, koji sadrži oleinsku kiselinu (nezasićenu masnu kiselinu) čineći kožu propusnom i sposobnom da zadrži više vlage. Bez obzira da li koristili kapsule  vitamina E ili ulje koje sadrži pomenuti vitamin, u veoma retkim  slučajevima moguće je pojava iritacija, ukoliko primetite bilo kakve promene na vašoj koži, prekinite upotrebu.

Slika 1. Vitamin E za lice

Slika 1. Vitamin E za lice

 

 1. Protiv upale

 

Vitamin E se takođe primenjuje i protivupalno, sadrži antioksidativna svojstva koja sprečavaju delovanje slobodnih radikala i oštećenja koja mogu nastati na koži. Npr. prilikom veoma zahtevnih treninga, protein-kreatin kinaza[1]  se oslobađa u naš krvotok. Upravo vitamin E poboljšava cirkulaciju krvi i tako pomaže našem telu da se efikasnije reši tog proteina koji stvara upalu, dakle,  vitamin E deluje protivupalno prilikom zaštite tela od štetnih slobodnih radikala.

 

 1. Protiv strija

 

Istraživanja su pokazala da ulje vitamina E i njegovim redovnim utrljavanjem – masiranjem čak do nekoliko puta dnevno, možete ublažiti izgled strija i izbledeti ih, s obzirom da strije predstavljaju jedan od najvećih problema kod žena.

 

 1. Smanjuje tragove starenja

 

Ulje vitamina E se ubraja u  glavne sastojke kozmetičkih proizvoda za zrelu kožu, pre svega jer deluje na neutralizaciju faktora UV zraka, koji su važni činioci u procesu preranog starenja kože.

Takođe, izglađuje bore, jer čini kožu svežom i sjajnijom, zahvaljujući svojim regenerativnim svojstvima. Vitamin E utiče na  proizvodnju kolagena, vezivnog tkiva koji održava kožu elastičnom.

 

 1. Smanjuje opekotine od sunca

 

Primena vitamina E  ublažava štetu, koja je prouzrokovana UV zračenjem prilikom izlaganja suncu, te tako ulje vitamina E ima moć regeneracije kože, ali bi trebalo pripaziti prilikom nanošenja,  jer se preporučuje tek kada se oštećeno područje ohladi.

 

 1. Primenuje se protiv hiperpigmentacije

 

Smeđe mrlje na koži uzrokovane su starenjem, uticajem slobodnih radikala i oslabljenom funkcijom jetre. Korišenjem vitamina E kao suplementa i nanošenjem ulja pomenutog vitamina, poboljšava se regeneracija stanica i posvetljuju se mrlje.

 

 1. Obnavlja zanoktice

 

Korišćenje i konzumiranje vitamina E  u kozmetologiji, pospešuje ojačanje noktiju, a pokazalo se veoma   uspešnim tretmanom za suvu i ispucalu kožicu oko noktiju, tako da često kada devojke sredjuju svoje nokte, na kraju završne faze, područje oko noktiju se premaže uljem vitamina E koje deluje protiv pojave zanoktica.  Upotreba nekoliko kapi na oštećena područja pomaže prilikom rehidratacije i sprečava buduća napuknuća kože.

 

 1. Umanjuje ožiljke od akni

 

Primenom vitamina E prosvetljuju su ožiljci koji su nastali od akni, ali je potrebno svakodnevno više puta umasirati nekoliko kapi ulja vitamina kako bi ono pomoglo u predelima gde postoje ožiljci i u regeneraciji, koja može potrajati duži vremenski period.

 

 1. Primena Vitamina E kod ispucalih usana i herpesa

 

Vitamin E djeluje kao ovlaživač, te se ispucale i suve usne koriste balzami koji pretežo sadrže vitamin E, kao i razne kremice koje ublažavaju zarastanja ispucalih delova oko usana zahvaljujući svom antioksidativnom delovanju. Redovnom primenom vitamina E može se sprečiti pojava herpesa, ali prilikom prve upotrebe vitamina E i njegovog ulja treba biti oprezan, posebno kod osetljivih osoba gde se može prouzrokovati pojava ekcema ili kontaktnog dermatitisa.

 

1.    Nedostaci vitamina E

 

Nedostatak vitamina E, takođe poznat i kao hipovitaminoza E, retko se javlja, ali kada se  pojavi,može biti ozbiljan razlog za brigu.

“Nedostatak konzumiranja dovoljne količine ovog vitamina može uzrokovati nervne probleme između ostaloga :

 1. Loš vid, uzrokovan štetom koju slobodni radikali vrše na očne ćelije
 2. Mišićni problemi kao što su gubitak i slabljenje usled degeneracije mišića i plazma membrane, koji su od suštinskog značaja za netaknute i jake mišiće
 3. Loša ravnoteža uzrokovana neurološkim komplikacijama. Kada dođe do degeneracije nerava, možda ćete doživeti gubitak ravnoteže, lošu koordinaciju i kognitivne poteškoće
 4. Gubitak kose i problemi sa kožom
 5. Nedostatak postoji kod beba koje su rođene sa jako malom težinom. Ovo je naročito tačno kod prevremno rođenih beba.
 6. Poremećaji koji se odnose na metabolizam masti takođe uzrokuju nedostatak. Ataksija je genetski poremećaj koji se karakteriše nedostatkom vitamina E. Pojedinci sa ovim poremećajem imaju lošu sposobnost da apsorbuju vitamin E. To dovodi do problema sa neurološkom funkcijom
 7. Određene bolesti kao što su Kronova bolest, bolesti jetre, cistična fibroza i egzokrina insuficijencija pankreasa takođe uzrokuju nedostatak vitamina Ovo se tiče loše apsorpcije masti. Mast je neophodna za besprekidnu apsorpciju vitamina E. Ako imate bilo koji od gore navedenih malabsorptivnih problema, Vaše telo neće apsorbovati masti i vitamin E kako treba.” [2]

 

Zaključak

 

U ovom radu je objašnjeno šta su uopšteno vitamin, njohova podela i primena. Definisano je  šta je vitamin E, koji su njegovi nedostaci , koja je osnovna fukncija vitamina ,  dok je glavni  cilj rada bio je prikazati i opisati detaljnu temu,  odnosno gde se sve vitamin E primenjuje u kozmetologiji.

Na osnovu priloženog rada i onoga  što smo obradjivali na časovima, možemo reći da Vitamin E ( tokoferol) je lipofilnog  karaktera i da deluje kao antioksidans, odnosno njegova osnovna uloga u oganizmu jeste da spreči oksidaciju nezasićenih masnih kiselina prisutnih u fosfolipidima ćelijskih membrane.

Ono što se može zaključiti – vitamin E spada u obavezne sastoje svih preparata koji se prave u cilju starenja i uopste nastanka bora, da veoma dobro utiče na zaštitu od sunca, dobar je za negu usana i kože, takođe se ubraja u sastave svih vitaminskih dnevnih i noćnih krema, i pogodan je za suvu i osetljivu kožu.

Na kraju, subjetivno mišeljenje, u vezi funkcionalnosti vitamina E, jeste  da zbog antioksidantnih svojstava, vitamin E suplementi možda ne mogu ponuditi iste koristi, kao što bi ponudio prirodni antioksidans koji se nalazi u hrani koju konzumiramo. S toga bih definitivno pored korišćenja krema, supemenata i ulja koja sadrže vitamin E,  kombinovala i prirodnim  istim vitaminom,  smatram da bi u tom slučaju  primena  vitamina E kako u kozmetologiji tako i u ishrani bila od velike prednosti.

Literatura :

[1] Skripta “Hemija u kozmetologiji” Prof.dr Dragana Sekulović, Akademija za estetiku i kozmetologiju, Beograd 2013[2]  Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet, Katedra za farmaceutsku tehnologiju i kozmetologiju, autor za korespodenciju Dragana Vasljević, Beograd[3] https://ordinacija.tv/znacaj-vitamina-e-za-zdravlje-i-lepotu/[4] https://minutzamene.com/vitamin-e-za-lice/[5] http://plezirmagazin.net/vitamini-u-kozmetickim-proizvodima/[6]  http://www.kozmetika.edu.rs/project/vitamini/

 

Fusnote:

[1] Kreatin kinaza (CK) je enzim sa sistematskim imenom ATP(adenozin trifosfatom).

[2] https://ordinacija.tv/znacaj-vitamina-e-za-zdravlje-i-lepotu/

[3] Vitamin E http://www.kozmetika.edu.rs/project/vitamini/

[4] Vitamini http://www.kozmetika.edu.rs/project/vitamini/

[5] Skripta “Hemija u kozmetologiji” Prof.dr Dragana Sekulović, Akademija za estetiku i kozmetologiju, Beograd 2013

[6] https://ordinacija.tv/znacaj-vitamina-e-za-zdravlje-i-lepotu/

 

 

Seminarski rad

Predmet: Hemija u kozmetologiji

Tema: Primena vitamina E u kozmetologiji

Profesor: Dragana Sekulović

Student: Jovana Stanojević

Beograd, novembar 2019.

 

POSTANI I TI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

više informacija na telefon