Select Page

KARAKTERISTIKE PREPARATA ZA FILMSKU ŠMINKU

Kakvi su preparati za filmsku šminku?

Koji preparati za filmsku šminku se koriste na glumcima? Kakav je njihov sastav? Kako preparati za filmsku šminku utiču na kožu?

Razvojem pozorišne umetnosti javila se potreba transformacije lika glumaca u lik pozorišnog, odnosno filmskog junaka koga treba da dočara na sceni. Glumac na sceni je u situaciji da jednom bude predstavnik tamnopute rase, drugi put da dočara lik izrazitog belca, nekada je sasvim mlad, drugi put u godinama, itd. Otuda je scenska šminka – maska sastavni deo pripreme predstave. Preparati i druga sredstva za dočaravanje određenog lika, predstavljaju poseban problem za scenskog maskera, jer od njegovog izbora i kvaliteta često zavisi uspeh rada maskera na dočaravanju određenog lika. Sredstva koja se u tu svrhu primenjuju su mnogobrojna, od vlasuljarskih, preko veštačkih ožiljaka, do dekorativne šminke.

Dekorativni preparati za scensku umetnost, odlikuju se sledećim karakteristikama:

  • Dobro i čvrsto prijanjaju na kožu,
  • Teško se sa kože skidaju,
  • Dobro, praktično, potpuno prekrivaju prirodni ten glumaca i zavisno od svojstva preparata koji se nanosi, daju sasvim novi ten koži. Ovi preparati se na kožu nanose utrljavanjem pomoću vlažnog sunđera.

Sirovine za njihovu izradu su iste kao i za izradu dekorativnih preparata za svakodnevnu upotrebu. Po kvalitetu, ovi materijali moraju odgovarati propisanim standardima o kvalitetu kozmetičkih sirovina. Izrađuju se u različitim oblicima, kao i dekorativni preparati za svakodnevnu upotrebu. Razlike između običnih i dekorativnih preparata i onih namenjenih za scensku umetnost su u kvantitativnom odnosu sastojaka u njima. Naime, scenski dekorativni preparati sadrže visok procenat pokrivnih i adhezivnih sredstava koja u takvim koncentracijama na kožu deluju:

  • Dehidrišuće i deoleišuće jer su jaki adsorbensi
  • Ugrožavaju pH kože, jer skidaju prirodni kiseli, masni film sa njene površine
  • Remete normalan promet materija preko kože, jer ulaze i zatvaraju prirodne otvore na njoj.

Zbog svega navedenog, ovi preparati utiču na fiziološko stanje kože tako što smanjuju njen elasticitet, u krajnjem stadijumu može dovesti do alergijskih reakcija kože.

Da bi se umanjila neželjena svojstva dekorativnih scenskih preparata, ne treba ih nikada nanositi na kožu bez podloge koja će je štititi. Obavezno detaljno uklanjanje šminke po završetku seanse. Potrebano je takođe, na kožu naneti slabo kiseli tonik za obezbeđivanje normalnog pH, a zatim emolijentne kremove.

POSTANI MAKEUP ARTIST

izrazi u šminkanju

POGLEDAJTE VIŠE O SFX ŠMINKI ZA POČETNIKE

sfx šminka za početnike