Select Page

POVEĆANA MALJAVOST - pozorišna šminka, atmosfera sa predavanja

povecana maljavost

Povećana maljavost kod glumaca i glumica se može postići nanošenjem pomoćnih delova šminke.

Pomoćni delovi šminke u tom smislu su veštačke obrve, brkovi ili pak šiške. U zavisnosti od epohe koja ima karakterističan stil takve ćemo i obrve, bradu, brkove i šiške nanositi glumcima.

Na predmetu pozorišna šminka naši studenti smera makeup artist pod vođstvom glavnog majstora šminke u Narodnom pozorištu – Dragoljuba Jeremića, uče upravo o ovom delu vlasuljarstva.

Vlasuljar je majstor-zanatlija koji pravi perike (vlasulje). Perika (vlasulja) kao predmet spada u proizvode primenjenih umetnosti, i svrstava se u oblast šminkanja, gde se kategoriše kao jedan od pomoćnih umetničkih zanata. Vlasuljari su ranije perike pravili isključivo od prave kose ali se danas prave i od veštačkog, sintetičkog, materijala. Najkvalitetnije i najskuplje su perike koje se prave od prirodne kose i to ručno. Svaka vlas se malim čvorićem ručno poveže za potku dok se napravi perika, da pokrije celu glavu.

Vlasuljari su ranije imali svoje radionice (zanatlijske radnje) gde su pravili perike. Danas vlasuljari imaju svoje samostalne umetničke radionice ili rade u preduzećima, gde se perike proizvode u serijskoj (masovnoj) proizvodnji.

 

Više o smeru MAKEUP ARTIST pogledajte OVDE

Hirzutizam (pojačana maljavost)

Hirzutizam je pojava dlakavosti kod žena na tzv. androgen – senzitivnim područjima ( nausnica, obrazi, brada, oko areola dojki, grudi, središnja linija trbuha, glutealni predeli i gornja trećina butina sa unutra), tj. mestima gde se dlake u žena normalno ne pojavljuju, a u muškaraca se normalno nalaze i predstavljaju sekundarnu seksualnu karakteristiku muškog pola.

Uzrok nastanka

Hirzutizam može biti posledica: povećane produkcije androgena, povećane biološke aktivnosti androgena, povećanog metabolizma androgena u androgeno potentnije metabolite, smanjenja metaboličkog klirensa androgena, povećane senzitivnosti ciljnog tkiva na testosteron.

Bolesti i poremećaji koji dovode do hirzutizma su: poremećaji ovarijuma (sindrom policističnih ovarijuma, hipertekoza, tumori), poremećaji nadbubrežnih žlezda (Cushingov sindrom, kongenitalna adrenalna hiperplazija, karcinom, tumori), idiopatski hirzutizam, lekovi (difenilhidantion, diazoksid, glikokortiokoidi, ciklosporin, androgeni i dr.), akromegalija.

Klinička slika

Uz sve nabrojane regije pojačane maljavosti, može se javiti i virilizacija. Virilizacija podrazumeva pojavu frontalne ćelavosti, muški habitus, atrofiju dojki, produbljen glas, klitoromegaliju ( uvećanje klitorisa) i psihičke promene (povećan libido i agresivno ponašanje). Virilizacija je po pravilu prisutna samo kod žena sa veoma izraženim hirzutizmom i znak je izrazito povećane produkcije testosterona.