Select Page

Пилинг лица

YORK UNIVERSITY USA

Семинарски рад

Тема:Пилинг лица

Предмет:Примењена козметологија

Ментор:Проф.Ивана Станојевић

Студент:Јаковљевић Јована

Београд.Новембар 2021.године

Увод:

1.Шта је пилинг за лице

2.Нежељени ефекти

3.Методе пилинга

4.Закључак

5.Литература

ШТА ЈЕ ПИЛИНГ ЗА ЛИЦЕ:

Пилинг за лице је третман који уклања мртве ћелије са површине коже, на тај начин чистећи лице и омогућавајући кожи да дише. Потреба за пилингом је условљена нормалним физиолошким процесом свакодневне замене ћелија, услед кога долази до нагомилавања одумрлих, па се намеће потреба за третманом који ће их отклонити и дозволити кожи да дише.

Чишчење лица на овај начин омогућава не само дисање коже, већ и лакшу апсорпцију корисних састојака из разних препарата који се наносе на лице – крема за лице, лосиона, маски и слично. Уколико се редовно и правилно наноси, пилинг за лице може одложити знакове старења и подмладити кожу и за неколико година.

ПИЛИНГОМ СЕ ПОСТИЗЕ:

Под пилингом подразумевају се разлиците методе скидања поврсинских слојева епидерма у циљу одстрањивања естетских недостатака са поврсине козе И стимулације регенеративне активности епидерма.

Примена се заснива на могуцности козе да регенерисе поврсне слојеве епидерма.

Пилинг за лице је неизоставан део неге лица у свим добима живота, због чега се овој теми посвећује много пажње. Било да се примењује у кућним условима или у козметичким салонима, ефекти квалитетног пилинга су врло благотворни за лице, па су ретке даме којима овакав тип третмана није помогао у борби за чишћу и лепшу кожу лица.

-Скидање поврсинског слоја епидерма у след цега коза постаје финија,глатка,светлија И свезија Глацање озиљних поврсина

-Скидање или ублазавање хиперпигментисаних мрља са козе

-Рубови бора постају плици

-Интензивнија продукција базалног слоја епидерма тј. процеса кератинизације

-Повецање пропустљивости козе за продирање биоактивних материја са поврсине козе у дубље слојеве.

КОНТРАИНДИКАЦИЈЕ:

Коза склона алергијским реакцијама.

Херпес (вирусно обољење са појавом мехурица на кози-грозница)

Срцани И нервни болесници

Дубински пилинг је контраиндикован у третману келоида

-Апсолутну контраиндикацију за примену пилинга у козметици представљају запаљењски процеси на кози.

-Велики опрез у избору метода захтева танка И атрофицна коза И коза захвацена дубоком сенесценцијом.

-Пилинг се никада не ради особама пред одлазак на море И планину где се коза излазе сунцу,нити после летовања или зимовања, у периоду док је коза препланула под утицајем сунцевих зрака.

-Излагање козе сунцу,посебно у комбинацији са купањем у сланој морској води,доводи до спонтаног (биолоског) пилинга козе.

КАКО РЕДОВНО ЧИШЋЕЊЕ ПОМАЖЕ КОЖИ

Иако смо већ истакли важност отклањања одумрлих ћелија са коже, скрећемо пажњу и на последице нередовне неге лица. Лоша нега лица укључује редовно наношење шминке, крема и других препарата, без адекватног чишћења након скидања ових слојева са коже.

На тај начин се нечистоће и одумрле ћелије не само задржавају на лицу дуже него што би требало, већ се лепе и налазе своје место у порама лица, због чега кожа не може да дише. Будући да су поре зачепљене, лице изгледа знатно уморније и нешто старије, а уједно се ствара и врло плодна подлога за митисере и бубуљице.

Квалитетно чишћење коже лица доприноси његовој младоликости, а даме тврде да пилинг лица доприноси и мршавијем изгледу лица у мери у којој је то лепо и пожељно. Обраћањем пажње на оно што једемо у циљу мршављења, директно се може утицати и на квалитет коже лице, па је тако феноменални ДиетX препарат за мршављење добио свог савезника. Ипак, морамо напоменути да пилинг не утиче на мршављење, већ само визуелно пружа такав ефекат лицу.

МЕТОДЕ ПИЛИНГА:

Хемијски пилинг:

Хемијски пилинг је процедура побољсања квалитета и структуре козе током дугог временског периода. Ефекти који се добијају корисцењем хемијских пилинга јос увек су златни стандард у односу на све друге методе подмлађивања козе.

Хемијски пилинзи су ефикасна метода код пигментација на кози (мрких мрља) изазваних сунцем или другим факторима, акни и црних комедона, финих бора, озиљака насталих након акни или грубе козе настале услед остецења сунцем или због старости.

Хемијски пилинзи могу се радити на лицу, врату, сакама, рукама и ногама. У зависности од дубине, могу бити поврсни хемијски пилинзи, средње дубоки хемијски пилинзи и дубоки хемијски пилинзи.

Биолоски пилинг:

Биолоски пилинг делује на све слојеве епидерма,без стетних последица. Биолоски пилинг изазива брзо перутање поврсинског слоја стратум цорнеума, враца имунитет кози, утице на нормализацију метаболизма козе лица, обнавља тургор, задрзава козу еластицном и затезе козу. Биолоско дејство пилинга остварује се путем побољсања метаболизма ткива. Приликом примене биолоског пилинга долази до коагулације беланцевина. Биолоски пилинг даје брзе резултате, успесно леци козу и утице на њено брзо обнављање.

Биолоски пилинг је веома ефикасан код следецих индикација:

Бубуљице

Хиперкератоза

Неравна текстура козе

Масна коза са просиреним порама

Хиперпигментација

Подливи после акни и инфилтранти

Профилактика старења козе

Озиљци који су настали на кози као последица бубуљица

Механицки пилинг:

Најцесце се ради у салонима И најбезбеднији је за корисцење.Обавља се са фино иситњеним козметицким песком ,припремљеним помоцу емулгатора.

Наноси се у танком слоју, И након сто кратко одстоји,крузним покретима уклањају се мртве целије.Посебно се препоруцује након сунцања,када се коза перута.

Обавезно након пилинга нанети маску или крему,да би се коза хидрирала.

Најцесце примењена метода у козметицким салонима јесте употреба препарата који садрзе абразивна средства као сто су: кварцни песак,калцијум-карбонат,глина,биљна брасна,специјални сувфери…

КОЛИКО ЧЕСТО СЕ НАНОСИ ПИЛИНГ НА ЛИЦЕ

Пилинг лица је изузетно користан и пожељан вид неге, али само ако се користи у складу са одређеним правилима и временским размацима између третмана. Пилинг је обично довољно снажан да очисти лице у потпуности, али уједно и превише снажан да би се наносио сваки дан.

Свакодневно наношење пилинга није добро решење. Темпо наношења зависи од типа ваше коже, па ако имате суву кожу довољно је да лице негујете на овај начин једном недељно. Нешто маснија кожа ће одлично поднети пилинг лица и два до три пута недељно. Ипак, све више од тога није препоручљиво за кожу.

Иако је спа центар увек расположива опција, пилинг за лице можете припремити и нанети самостално, уз помоћ неколико састојака и корисних савета о којима пишемо нешто касније у овом тексту. Уколико се одлучите за спа центар, можете изабрати једну од три врсте пилинга лица.

НЕЗЕЉЕНИ ЕФЕКТИ,КОМПЛИКАЦИЈЕ ПОСЛЕ ПИЛИНГА

ХЕМОРАГИЈА (крварење) –крварење се јавља код пацијената код којих постоји поремецај хемостазе.

ПОГОРСАЊЕ СТАЊА ПУСПУЛОЗНИХ АКНИ-компликација се јавља кад асе пилинг примењује као метода за ублазавање И одклањање озиљних промена после санирања акни.

ПОЈАВА МИЛИЈА(кокона)-ова компликација јавља се у око 30% поцијената И по правилу спонтано исцезава.

ЕПИТЕМ (црвенило)- редовна појава код дубинског пилинга.По правилу спонтано исцезава.Битно је да се пацијент не излазе дејству сунцевих зрака.

ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЈЕ-једна од теских компликација пилинга. Јавља се после дубоког пилинга,а цесто И по ивицама козе која је депилирана.

ДЕПИГМЕНТАЦИЈА-најцесце се јавља на лицу.

ЦИКАТРИЗАЦИЈА-формирање озиљног ткива ,компликација је која се јавља код сувисе дубоког пилинга.Најцесце се јавља на бради И врату.

Редовно наношење пилинга лица, сасвим сигурно резултује мекшом, затегнутијом и сјајнијом кожом, за коју можете бити сигурни да је чиста и здрава. На лицу ћете приметити и то да су ожиљци светлији, боре мало мање уочљиве, а црте лица веселије и одморније. Продукт свега наведеног су и добар осећај и здравље коже, који су од непроцењиве важности када је лице у питању.

Пилинг лица се може уврстити међу најквалитетније третмане намењене постизању лепог изгледа, баш попут ДиетX препарата за мршављење који дају једнако брз и добар ефекат на тело.

Редовна примена третмана и препарата за лице и тело је први услов неговане коже, а негована кожа знатно доприноси млађем и свежијем изгледу каквом сви тежимо. Предност пилинга за лице је и лака припрема пилинга у кућним условима, уколико нисте љубитељ спа салона, па нема разлога да са применом пилинга не почнете већ данас.

ЗАКЉУЧАК:

Будите умерени! Пилинг покреће процес регенерације, а то представља стрес за кожу. Ако је кожа здрава, довољно је урадити пилинг једном недељно, а ако је сува само једном месечно. На масној кожи довољно је урадити пилинг једном или два пута недељно.

ЛИТЕРАТУРА:

  1. https://www.coliccosmetics.com/blog/piling-za-lice-korak-u-nezi-koze-koji-ne-smete-da-izostavite/
  2. https://estetika-bg.com/procedure/hemijski-piling/
  3. http://www.kozmetika.edu.rs/project/piling/
  4. https://www.scribd.com/doc/260279688/Hemijski-piling-pdf
  5. https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/bitstream/id/596/1783.pdf

 

POSTANI I TI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

POSTANI I TI NUTRICIONISTA