Select Page

OTVORENE RANE - druga godina, ispit iz predmeta Filmska šminka

Otvorene rane – ispit, filmska šminka

Otvorene rane su bile jedna od tema na ispitu iz oblasti filmske šminke. Polaganje su imali studenti druge godine smera Makeup artist. Ova predavanja su ključna u njihovom obrazovanju kako bi postali kompletni makeup artisti spremni za rad na filmu. Film je oblast koja zahteva široku paletu znanja kada je šminka upitanju. Osoba koja radi šminku mora veoma dobro poznavati sve grane šminke, frizure i vlasuljarstva. Najčešće scene sa povredama na filmu su upravo otvorene rane. One u gledaocima izazivaju osećaj gađenja, straha, iznenađenja, opasnost i ozbiljnost situacije. Upravo iz ovih razloga otvorene rane moraju biti veoma verno izrađene – u suprotnom se ne postižu navedeni osećaji. 

Studenti koji su izvukli pitanje sa ovom temom imali su pravo izbora gde će se otvorena rana nalaziti i od kakvog predmeta će nastati. Na fotografijama možete videti otvorenu ranu na kažiprstu. Ona je nastala nasilnim otkidanjem prsta gde se sada mogu videti tetive, rascepana koža i krv. To postižemo tako što prst savijemo u zglobu i na njemu koncentrišemo teksturu. Ona nastaje gomilanjem nepravilnih oblika različitih materijala – specijal plastika, plastića, papira ili lateksa. Nakon toga dodajemo boje – smeđu, bordo, crvenu, crnu i boju kože. Osim teksture potrebno je bojiti i kožu oko rane jer reakcija uvek postoji i na tom prostoru. Završavamo ranu posipanjem retke i zgrušane krvi. 

Takođe, možete videti različite rane nastale nekim oštrim predmetom. Takve rane se formiraju dodavanjem specijalnog materijala poput plastelina oko zamišljenog prostora. Tako dobijamo izdignutu kožu i utisak da je rana duboka tj “uvučena” u meso. Sledeći korak je teniranje čitave oblasti kako bi izjednačili teksturu sa bojom kože. Sledi nanošenje boja počevši od crne, smeđe, bordo i crvene. Što su više naši potezi neodređeni i “slikarski” to otvorene rane izgledaju prirodnije i realnije. Iz ovakvih rana se obično sliva jedan mlaz krvi koji se mora snimiti u što kraćem roku. 

POGLEDAJTE VIŠE O NEVENI ŠARČEVIĆ U GRAND MAGAZINU - ŠMINKA TIM AKADEMIJE

nevena šarčević u grand magazinu

POGLEDAJTE VIŠE O ŠMINCI ZA PEVAČICU MINISTARKI

edita aradinović

POGLEDAJTE VIŠE O DVANAEST ZNAKOVA LEPOTE

dvanaest znakova lepote