Select Page

OSNOVE MASAŽE - sa nastave na kursu masaže

Osnove masaže

Dobro savladane osnove masaže su ključne za polaznike kursa za profesionalne masere. Prvi korek u pružanju dobre masaže jeste da stvorite opušten i miran ambijent. Prigušeno svetlo je obavezno a sveće su opcione. Ukoliko se koristi mirišljavo ulje za masažu ne koriste se i mirišljave sveće. Napadni mirisi mogu smetati klijentu a neko čak može biti i alergičan na njih. Maser treba da izbegava parfeme i kolonjsku vodu napadnog i jakog mirisa dok masira. Uvek treba pitati klijenta da li želi upotrebu bilo kakvih mirisa bili oni od sveće, ulja ili mirisnih štapića. Osnove masaže podrazumevaju i dobro podešenu temperaturu. Temperatura treba biti sobna i prijatna jer će osoba biti naga i pokrivena čaršavom ili peškirom. Za pripremu stola za masažu je potrebno nekoliko čaršava – jedan za pokrivanje stola, jedan za pokrivanje klijenta i jedan rezervni. 

Osnove masaže podrazumevaju i obavezno korišćenje ulja za masažu. Ono omogućava da ruke masera klize po ko koži klijenta. Najpopularnija ulja za masažu su bademovo ulje, ulje kajsije i ulje jojobe. Ulja uvek trebaju biti pri ruci dok masirate. Tokom masaže je najbolje nositi majcu kratkih rukava kako bi nesmetano radili. Površina na kojoj se masira mora biti udobna i za klijenta i za masera. Klijent treba da leži na mekanoj i udobnoj površini kako bi maksimalno uživao u masaži. Kako bi nesmetano izveli masažu sto mora biti u odgovarajućoj visini i to visini zglobova šake dok stojite. Tokom masiranja maser ne treba da oseća naprezanje i bol u bilo kom delu tela. Uvek je postavljen na dohvat ruke mestu koje masira. Suština masaže je u dodiru tako da se uvek trudite da vam bar jedna ruka uvek bude u kontaktu sa klijentom. Uzuzetno je neprijatno ukoliko obe ruke istovremeno odvojimo sa tela klijenta. 

Osnove masaže podrazumevaju i obavezno poznavanje mesta koja se smeju masirati a koja ne. Neke delove tela ne treba masirati. Na tim mestima su obično arterije, nervi, organa ili vene blizu površine kože. Ta mesta se nazivaju “opasne zone” i trebaju se izbegavati. Neki primeri su očne duplje, kičmeni stub, grlo, mačni nastavak grudne kosti, meka oblast trbuha između poslednjeg rebra i bedarne kosti. Takođe se ne sme masirati koleno i oblast u kojoj lakatni živac prelazi zgloba lakta. Ukoliko maser oseća početak prehlade ili gripa ne bi trebalo da radi masažu. Isto važi i za klijenta. Kontraindikacije za masažu su osip ili plikovi po koži, varikozne vene, povišena telesna temperatura, karcinom, prehlada ili grip, prelomi kostiju, osteoporoza u poodmaklom stadijumu.

POGLEDAJTE VIŠE O MASAŽI LEĐA

DSCN7592

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA REFLEKSOTERAPIJA ŠAKE

DSCN5681