Select Page

OPSTIPACIJA I ISHRANA

YORK UNIVERSITY USA
Akademija za estetiku i kozmetologiju ,,Purity”
OPSTIPACIJA I ISHRANA
Profesor: Matić Momčilo
Student: Ivanišević Milica 171/2021
Beograd,2021.

SADRŽAJ:
UVOD……………………………………………………………………3strana
1. Značaj vlakana u ishrani kod opstipacije…………..………………4strana
2. Šta uzrokuje nastanak
zatvora?…………………………………………………5strana
3. Šta pospešuje
opstipaciju?…………………………………………………………6strana
4. Šta sprečava
opstipaciju?……………………………………………………………7strana
5 .Kako ćemo saznati da rad našeg debelog creva dobro
funkcioniše?………………………………………………………………………………….8strana
6. Opstipacija u dečijem
uzrastu……………………………………….8strana
ZAKLJUČAK………………………………………………………….10strana
Literatura……………………….…………………………………..…..11strana

Uvod
Kada govorimo o opstipaciji to predstavlja zadržavanje stolice u debelom crevu,odnosno
kažemo da je smanjena učestalost pražnjenja debelog creva.
Važno je da imamo stolicu dva puta na dan, ujutru i uveče, i pražnjenje dva do tri sata posle
obroka je najbolje. Kada dođe do odstupanja, kada nemamo stolicu dva dana možemo reći da
je reč o opstipaciji.
Kada imamo zatvor koji dugo traje dolazi do opterećenja i ostalih organa (jetre, pluća, kože,
bubrega). Pored toga što fizički izostaje pražnjenje debelog creva, osetiće se još neki
simptomi zatvora (zamor, kosa i koža su suviše masne, neprijatan miris u ustima, prisutna
glavobolja, loša koncentracija, gorušica, mučnina, lupanje srca…)
Zadržavanje stolice u debelom crevu remeti mikrofloru, a patogene klice ulaze kroz zidove
creva u krvotok i onda se raznose po organizmu i na određenim mestima se razmnožavaju i
uz toksine izdražavaju promene u obliku cista, polipa…
Uz istraživanje onkolog, Doktor Roše navodi da se kod žena koje su obolele od kancera
dojke uočavala zadrška u radu creva. Da je desetak godina pre toga spovedena odgovarajuća
prevencija, ne bi došlo do oboljenja.
Zato nam je važno da znamo:  Šta uzokuje nastanak zatvora?  Šta pospešuje opstipaciju?  Šta sprečava opstipaciju?  Kako da znamo da li naše debelo crevo dobro funkcioniše?

1. Značaj vlakana u ishrani kod opstipacije
Proteini životinjskog porekla nemaju nešto što podstiče peristaltiku (pokret) debelog creva,a
to su vlakna.
Ljudi koji puno unose proteine životinjskog porekla bez vlakana (salate,povrća i dr.) oni u
većini slučajeva imaju opstipaciju (zatvor). Vlakna iniciraju te nervne završetke koji se
nalaze na debelom crevu da se obavi peristaltika ( pokret).
Dok je tanko crevo jedno od najčistijih organa u našem telu, ono ume da iščisti se i ugura
stolicu u debelo crevo. Stolica sadrži 1/3 vode, 1/3 otpadnih materijala i 1/3 produkata, ako
nemamo vlakna stolica će teško stići u rektum. Vlakna nam pomažu u pokretanju creva i
vuku vodu sa sobom, i zadržavaju vodu sa sobom, što je dobro. Veliki deo vode dobijamo
preko zidova debelog creva, voda se povuče kroz zidove, uđe u naše telo, i mi imamo
hidraticiju. Ostane nam suvi deo stolice, stolica ne ulazi suva u debelo crevo, nego delimično
tečna, sa vodom otpadnim materijalima, bakterijama…
Ako nemamo vlakna koja će da zadrže vodu sa sobom sve vreme, onda će nam stolica biti
tvrda i imaćemo problema sa bakterijama.
Odnos bakterija u crevnom flori treba da bude 80%-20%. 80% treba da bude dobrih bakterija,
a 20% onih loših, i za to kažemo da je dobar balans u našim crevima. Ako poremetimo taj
balans bakterija, dolazi do povećanja loših bakterija i mogu da pređu u patološke, odnosto:
mogu da izazovu neku bolest (razmnožavanje i napadnu zidove debelog creva, izazovu neku
infekciju). Iz tog razloga dajemo stolicu na analizu, da vidimo koliko imamo procenata
bakterija, da li imamo krv u stolici, mikroorganizme, gljivice…
Normalno je imati dobrih i loših bakterija, uz veću koncentraciju dobrih bakterija, a možemo
reći da su vlakna hrana za dobre bakterije.
Dobra hrana za nas je: voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, semenke, proteini
životinjskog porekla (ali ne u velikoj količini)

Fiber and carbs rich foods on a wooden board. Healthy diet eating. Top view

Kada imamo opstipaciju,naši obroci u toku dana nam se zadržavaju u crevima, trule,
proizvode bakterije… Dok zadržavanjem stolice u našim crevima napadaju se zidovi debelog
creva,njegovi zidovi su veoma jaki, ali oni počnu da degenerišu, odnosno stvaraju se kesasta
ispupčenja, koja nazivamo ivertikuli.
Obim debelog creva kod ljudi koji su gojazni iznosi oko 3cm, a kod ljudi koji imaju veliki
stomak može biti preko 20cm obim. Ljudi koji imaju veliki stomak su proširili svoje debelo
crevo što može izazvati pucanje debelog creva (ređe se dešava), jer je tkivo debelog creva
dosta elastično, a ako i do toga dođe može da se razlije u trbušnu duplju i tako izazove razna
stanja i upale.

2. Šta uzrokuje nastanak zatvora
Uzrok nastanka zatvora je kombinovanje hrane, njene vrste vreme unošenja iste u toku 24h
zatim i otežano varenje koje najviše utiče na nastanak zatvora. Psihičko stanje takođe utiče na
stanje davanja stolice,tako što može da ubrza davanje stolice odnosno i da uspori davanje iste.
Pri tome pazivo šta jedemo, koliko jedemo, koliko tečnosti unosimo u naš organizam. Hrana
koja ne sadrži vlakna i dosta vode, kao što je: meso, jaja, sir, gazirani napici, prerađeni šećeri,
beli hleb… najčešće namernice koje izazivaju zatvor, odnosno utiču na redovan tok davanja
stolice.

 

 

 

Kada dođe do oštećenja creva, takođe dolazi i do promenama unutar ćelija, možemo stvoriti
polipe, zbog angažovanja loših ćelija.
Izostanak fizičke aktivnosti kao i vežbanja, dugotrajno i često mirovanje izazivaju
neaktivnost crevne peristaltike ( pokret creva) takođe može izazvati zatvor u kombinaciji sa
nedovoljnim prisustvom vode u organizmu koja se reproduktuje u organizmu kao
dehidriranost.
Kada organizan dođe u stanje dehidriranosti potrebno je uneti dovoljnu količinu tečnosti
unutar istog,da bi se nastavio nesmetan rad organa u telu.
Zatvori takođe mogu nastati i usled polnih organa koji su zastupljeni kod žena, dok kod
muškaraca se izdražava kroz oboljenje prostate, kamena u bubrezima, upale žučne kese…
Slabu nadraženost mogu izazvati česti i jaki nadraživači: purgativi i klistiri, smanjenje nekih
hormona, depresija, bolesti kod starijih osoba, žena sa velikim brojem porođaja, prilikom
putovanja odlaganja pražnjenja svesnom odlukom, umni rad bez kretanja.

3. Šta pospešuje opstipaciju?
Težnja ka smanjenju konzumiranja mesa, suhomesnatih proizvoda, testenina koje nisu
integralne što znači da sadrže jaja.. supe u kesicama, svih hlebova na bazi belog brašna,
čokolada i svih prerađenih zaslađivača u vidu grickalica (slatkiša i slaniša,koji su zastupljeni
na tržištu), transmasti – margarine, rafinisana ulja, a posebno pržena hrana koja je izuzetno
neadekvatna za ishranu.

4. Šta sprečava opstipaciju?
Opstipaciju ćemo rešiti unosom dovoljno vlakana, vežbanjem, dovoljnim unosom vode,
izbegavanjem loših emocionalnih stanja, a dovoljnim unosom tečnosti (vode) pospešujemo
rad creva odnosno sam tok varenja. Takođe je dobro unositi supe i povrće, integralne hlebove
sa celim zrnom, skoro svo povrće posebno lisnato, voće, a od voća posebno šljive i jabuke,
piti čistu vodu, hladno ceđene sokove.

Kada ste dugo pod lošom ishranom, a želite zdravije da se hranite..
Savet,po ugledu na predavanje Doktora Matić M. :
1. Morate da shvatite da to nije dobro za vas
2. Da stvorite želju, da to promenite
3. Odluka
4. Da sprovedete odluku u delo
5. Tridesetog dana, ćete promeniti vašu naviku
Dok se organizam ne dovede u uravnoteženo stanje rada,bez teskobe i drugih tegoba unutar
istog.
Lekovi protiv opstipacije mogu da pomognu, ali dugotrajna upotreba lekova nije poželjna.

5. Kako ćemo saznati da rad našeg debelog creva dobro funkcioniše?
Redovna stolica je jedan od pokazatelja uravnoteženog rada creva, stolicu treba da imamo
jutarnjim i večernjim časovima, i najmanje jednu u toku dana ( 24h), rad creva bi se mogao
osetiti 2h do 3h nakon uzimanja obroka. Stolica bi trebala da se da u roku od 2-3minute.
Najbolji za davanje stolice su čučnjaci, u tom položaju najveći sadržaj izlazi pri blagom
naprezanju. Značajno je da pri davanju stolice ne čitamo novine i ne gledamo u telefon.
Sadržaj ne sme biti isprekidan, ne previse tvrd, ni mek, ne bi trebao da se zalepi za wc šolju,
već lagano da se ukloni prilikom pritiska vode. Neprijatan miris bi trebao biti odsutan, takođe
je bitno i najmanji nadražaj ne smemo ignorisati. Najbolje za pranje anusa je bide, a brisanje
bi trebalo vršiti sa čistim i mekim peškirom.

6. Opstipacije u dečijem uzrastu
Dete od najranijeg uzrasta treba navikavati na redovne jutarnje stolice ili stolice posle
doručka.
Pri čemu se vodi računa da se konzumira raznovrsna hrana, da se unosi dosta tečnosti -vode, i
da vrše fizičku aktivnost. Sve od navedenog predstavlja veliku pomoć pri izbegavanju
nastanka zatvora u organizmu.
Deca konzumiranjem jednolične ishrane, kao posledicu mogu da dobiju bolnu i tvrdu
stolicu,kada do toga dođe, treba dati deci da konzumiraju toplu hranu i preporučuje se masaža
prema kazaljki na satu. Najbolje vežbe da boksujemo,gimnastika i trbušnjaci, i nedostatak
vitamina B može pospešiti zatvor kod deteta.

Zadržavanje stolice kod deteta može nastati zbog nedovoljnog rada štitne žlezde, defekta u
razvoju creva, a ako deca nemaju fizičku aktivnost i ne borave na svežem vazduhu i ne izlažu
se dovoljno sunčevoj svetlosti, mogu izazvati zatvor kroz smanjenu pokretljivost (
peristaltiku) debelog creva (atonični zatvor). Takođe uzdržavanje od defekcije bez obzira na
razlog može da izazove zatvor kod deteta. Deca u tom slučaju guraju stolicu ispod dijafragme
i tu se onda ista i zadržava (protiv peristaltički pokreti), i potrebi za nuždom koja im se javila,
dete smanji ili čak u potpunosti ova potreba prestaje. Hrana koja nema dovoljno vlakana
(sirevi, meso, jaja, beli hleb, rafinisani šećeri)… mogu izazvati kod dece zatvor. Strah od
pojave bola pri pražnjenju može odložiti defekciju. Pojava nagomilanih gasova ispod
dijafragme, loš san, glavobolja, brzo zamaranje, nadutost u trbuhu, bledilo lica mogu biti
posledice dužeg zadržavanja stolice kod deteta.
Malo dete, starosti do 1godine pri normalnom dojenju može imati i do 5 stolica na dan,
izražene žute boje stolice sa homogenom strukturom, to je znak da organi: creva, jetra dobro
funkcionišu.

Zaključak:
Ukoliko se osvrnemo na sve prethodno iznesene činjenice, možemo ustanoviti zašto nam je
saznanje o svemu ovome važno. Upravo iz tog razloga što zatvor drži telo u stanju gladi,
pogoršava se opšte stanje organizma i slabi njegova odbrana.
Zato nam je važno da rad naših creva držimo u dobrom stanju. Da konzumiramo više zelene
salate, integralne žitarice, jer vlakna u ovim namernicama zadržavaju i vuku vodu sa sobom i
sprečavaju dehidrataciju sadržaja -suvu stolica.
Takođe je bitno da imate redovne obroke, tri obroka na dan, i pomoćićemo svim sistemima
unutar organizma da dobro funkcionišu. Doručak, ručak, večera, a između obroka se pije
voda. Da bi pospešili varenje i sledeći obrok kada uzmemo da je prethodni svaren.
Fizička aktivnost ima važnu ulogu. Treba izmegavati previše masnu hranu i hladnu hranu,
previše kuvanu, hranu koja je dugo stajala, podgrevanje hrane, ne pritiskati i ne gnječiti
stomak posle obroka.
Posle obroka nije poželjno ležati ili sedeti u fotelji, nego otići u laganu šetnju.
Loše emocionalna stanja nisu preporučljiva za debelo crevo,nesmetano varenje, i opšte
zdravlje unutar vašeg organizma.

Literatura:
I. ,,Akademija za estetiku i kozmetologiju ,,Purity”
Skripta za hristomatijom tekstova za obuku : Nutricionizam
II. www.kozmetika.edu.rs
III. www.fitness.com.rs
IV. www.wikipedia.com
V. www.ishranaizdravlje.com
VI. www.silvor.r

POSTANI I TI NUTRICIONISTA

Više informacija na telefon 0607237853