Select Page

OMBRE USNE - trend u dnevnoj i večernjoj varijanti

Ombre usne

Ovaj veoma popularan ombre trend možemo videti u stilu farbanja kose, nanošenju šminke, lakiranja noktiju i drugim vidovima umetnosti.

Izraz OMBRE predstavlja gradaciju stapanja jedne boje u drugu. Ove boje se uglavnom kreću od svetlih ka tamnim tonovima.

Ombre usne se postižu stapanjem svetlijih i tamnijih nijansi sličnih boja.

Kako bi ovakav look što duže trajao potrebno je pripremiti usne nanošenjem tečnog i kamenog pudera preko cele regije usana. Tako pripremljene usne spremne su za dalje korake.

Ombre usne u dnevnoj varijanti su oivičene bojom mesa rozikastog tona. Nakon toga nanosimo karminu u istoj nijansi do prve trećine usana. Srednji ton ispunjava drugu trećinu usana i stvara prelaz između najtamnije i najsvetlije nijanse. Najsvetlija nijansa se nanosi u samoj srediti usana. Usne na kraju mogu biti mat ili pak – nanošenjem sjaja za usne – visokog sjaja.

Ombre usne u večernoj varijanti se postižu istim postupcima s tim da ćemo sada koristiti crni krejon kao najtamniju nijansu. Srednja tj prelazna nijansa biće tamno ljubičasta a najsvetlija nijasna svetlo ljubičasta boja.

Ovom tehnikom se postiže optičko povećanje i punoća usana jer tamnije boja na spoljašnjim ivicama sužavaju usne a njihova sama sredina je dosta svetla i privlaći pažnju.

Više o smeru MAKEUP ARTIS pogledajte OVDE

Istorija šminkanja: Egipat

Danas kada su nam neophodni puder, senka, ajlajner, maskara, karmin, odemo u neku radnju i smorimo se u moru izbora, pa ipak kupimo odgovarajuće. Možete li zamisliti kako se šminkalo nekada i šta su sve ljudi stavljali na sebe godinama i godinama iza nas? Teško! Zato malo istorije o ovoj temi nije naodmet.

Koncept lepote zavisio je u velikoj meri od običaja različitih civilizacija. Varirao je od epohe i mesta. Sada ćemo se vratiti u daleku prošlost u zemlju:

Egipat

U ovoj civilizaciji ističe se važnost ulepšavanja tela kako kod žena tako i kod muškaraca. Dnevno sređivanje bio je ritual koji je trajao satima. Brijanje glave se primenjivalo iz više razloga: kao održavanje higijene, zbog klime i zbog religijskih motiva. Pravili su kreme od ulja i biljaka i depilirali su suvišne dlačice u čemu su bili majstori.

Za usne su koristili crveni antimon (hemijski element, polumetal).

Za oči, tirkizne tonove koje su sušili putem sitnjenja mineralnog kamenja.

Obrve su se naglašavale kao i oči, praveći oblik ribe korišćenjem crne olovke.

Nokti na rukama i nogama su se bojili jarkim bojama, najčešće purpurnom bojom.

Kao simbol koristila se veštačka brada, privilegija faraona. Pronađeni su brojni instrumenti korišćeni u kozmetičke svrhe, od kojih se ističe “paleta bika”, koja se nalazi u Luvru. Ove palete su se koristile za mešanje ulja i razređivanje kozmetike.