Select Page

Održavanje i čišćenje kože

Održavanje i čišćenje kože

Iz higijenskih i estetskih razloga potrebno je očistiti lice dva puta dnevno. Prilikom umivanja sa sapunom koža se odmašćuje i isušuje, zbog toga je bolje koristiti losion ili Purity cleasing ge za čišćenje lica. Izuzetak se može praviti kada lice ima akne ili veoma masnu kožu. Losion se upotrebljava za hidrataciju i čišćenje lica i vrata. Losion vrši i dezinfekciju, poboljšava prokrvljenost i zahvaljujući dodatku ekstrakta biljaka uspostavlja prirodnu kiselu reakciju kože. Procedura umivanja zahteva neke mere opreza. Ne sme se umivati lice hladnom vodom za vreme letnjih vrućina. U tom slučaju je bolje umiti lice toplom vodom. Ne preporučuje se prečesto umivanje. Tvrda voda nije dobra za umivanje. Nije dobro izlaziti napolje odmah posle umivanja, jer vetar čini lice hrapavim i izaziva mestimično perutanje. Pola sata posle umivanja se može izlaziti napolje.

Kozmetičke maske su dopunsko sredstvo nege kože lica i vrata. Po svom delovanju one mogu biti za ishranu, omekšavanje, za isušivanje, lečenje, itd. Masku treba praviti neposredno pre upotrebe. Pre nanošenja maske lice treba detaljno očistiti. Maska se nanosi po osnovnim linijama masaže: od brade ka slepoočnicama, od gornje usne ka uhu, od korena nosa ka uhu, od sredine čela ka slepoočnicama. Nakon nanošenja maske lice treba da bude nepokretno do momenta njenog skidanja. Radi dobijanja dobrih rezultata maske treba koristiti bar jednom nedeljno (normalno je dva puta nedeljno). Većina maski je napravljena u skladu sa tipom kože. Maske su guste paste i kreme koje očvršćavaju na koži i kao po pravilu apsorbuju masnoću. Za suvu kožu se preporučuju maske za omekšavanje koje sadrže takve masne komponente kao što su biljno ulje, žumance, klice pšenice. Za mešani tip kože se koriste maske na bazi voska. Pri nanošenju maske treba ostaviti slobodnu površinu kože 2,5 cm okom očiju, a takođe i usta i uši. Ravnomerno nanesite masku po licu i vratu pomoću četkice pokretima gore-dole. Stavite vlažne tampone na oči i opustite se 15 minuta. Zatim skinite masku.

Sredstva za hidrataciju su vrlo raznovrsna: voćni i masni rastvori, emulzije, kreme. Kožu treba hidratisati kada je to potrebno, a bar jednom dnevno ako je koža suva. Masna koža, prirodno, manje zahteva dopunsko hidratisanje. Hidratacija se može kombinovati sa masažom lica. Jedno od sredstava za negu kože je i mast. Ona se priprema u porcelanskom avanu, detaljnim rastrljavanjem samlevene ili izgnječene sirovine sa nekom biljnom ili životinjskom mašću do dobijanja homogene mase. Za dobijanje masti koriste se i tečni ekstrakti iz biljaka koji se mešaju sa mastima. Nedostatak ili gubitak vlage snažno utiče na kožu. Zbog toga se primenjuju različiti kozmetički tretmani – parne kupke, oblozi, trljanje lica kockama leda, itd. Parne kupke se obično rade pre drugih kozmetičkih tretmana. Posle njih koža postaje čista, glatka, nahranjena, za suvu kožu jedan put.  Za obloge se mogu koristiti i čajevi lekovitih biljaka. Tople i vruće obloge se ne koriste kod osoba sa povišenim pritiskom, koje su sklone crvenjenju lica, koje imaju površinske krvne sudove. Ovlaživanje komadima leda se preporučuje pri sniženom tonusu kože i sklonosti ka proširenju površinskih krvnih sudova. Kockama leda se vrši lagana masaža kružnim pokretima u toku 20-30 sekundi po celom licu. Zatim se nanosi krema. Kocke leda je moguće praviti od čaja različitih lekovitih biljaka. Treba pripremiti čaj na uobičajeni način, ohladiti ga, naliti u kalupe za led i zamrznuti. Za kućnu negu ujutru protrljati kožu.

POSTANI WELLNESS I SPA TERAPEUT

kada se primenjuje sportska masaža

POGLEDAJTE KAKO SE IZVODI MASAŽA LEĐA

kako se izvodi masaža leđa