Select Page

OBAZRIVO SA DIJETAMA - brzo skidanje telesne težine može biti i opasno - dr Momčilo Matić

Obazrivo sa dijetama

Obazrivo sa dijetama! Da nas čini zdravim ili bolesnim ono što unosimo u telo je tačno. Isto tako, odstranjivanje otpadnog materijala koji se taložio godinama zbog nepravilne ishrane je još važnije. Nepravilna ishrana i nezdravi stilovi života skoro uvek će u nekim kasnijim godinama dovesti do zdravstvenih poremećaja. Što je taj udar na organizam veći, to će i posledice po zdravlje biti izraženije. Loše navike teško se menjaju i pored činjenice da je neophodno da to učinimo. Prelazak na novi način ishrane i promenu loših navika treba primenjivati postepeno i nežno. Za mnoge taj prelazak može biti čak mučan i teško prihvatljiv.

Povišena telesna težina (gojaznost) nije samo stvar izgleda. To često može uvesti u ozbiljne zdravstvene poremećaje. Čim primetimo da sa našom telesnom težinom nešto nije u redu, moramo tražiti uzrok nastanka te promene. Najčešći uzrok je nepravilna ishrana i nedovoljno fizičke aktivnosti. Ako ste punoletna osoba (deca nemaju zrelost da o tome sama odlučuju) morate sebi oprostiti što ste se hranili na tako loš način. Isto tako morate oprostiti i onima koji su vam preporučivali takvu ishranu jer verovatno nisu bili svesni boljeg i radili su najbolje što su znali, preneli su loše navike od svojih roditelja. Jedna od najčešćih preporuka za skidanje telesne težine i čišćenje organizma od toksina je brojanje unetih i potrošenih kalorija koje retko kada daju rezultat. Kratkotrajni rezultati uz ogroman napor neće osloboditi telo od tromosti, kao posledice metaboličkog, digestivnog, transportnog i drugih sistema, emocionalnih poremećaja i postojeći problem nikada neće biti rešen.

Ako nagomilani toksini u telu nisu odstranjeni, i organi nisu očišćeni od istih, organizam ne može funkcionisati na optimalnom nivou, i borba sa skalom na vagi biće stalna. Zdravlje i vitkost bez dijete je pravi put koji treba da prihvatimo. Dakle, nema strogih dijeta, ne mogu se izbaciti određene namirnice koje su neophodne u svakodnevnoj ishrani, osim ako ne postoje neki patološki poremećaji u organizmu koji treba da budu kontrolisani od strane stručnog lica.

Koji je to pravilan odnos unosa namirnica u svakodnevnoj ishrani? Najbolji odnos je 50% ugljenih hidrata (voće, krtolasto povrće, mahunarke, integralne žitarice i med), 40% proteina (povrće, orašasti plodovi, semenke, proteini životinjskog porekla sa malo masti, mahunarke i integralne žitarice koje sadrže i proteine i ugljene hidrate), i 10% masti (nerafinisana ulja, prečišćen puter, orašasti plodovi i voće koje sadrži i proteine i masti – avokado, kao i domaći orah, lešnik, badem i sl.).

Taj odnos namirnica ili približno tom odnosu u svakom obroku daće najvećem broju osoba dovoljno energije i održaće normalnu telesnu težinu, a kod gojaznih osoba težina će se postepeno smanjivati svakih mesec dana. Najbolje da to bude po dva do tri kilograma, ne više.

Smanjenje telesne težine od po 10-15kg mesečno, čak i kod ekstremno gojaznih osoba može biti štetno a ponekad i opasno. Ko dobija za jedan mesec tako puno kilograma? Skoro niko. Prođu meseci, pa i godine, a da jedva i zapazimo da imamo previše kilograma. Obično nas neko drugi upozori da smo se ugojili. To je razlog da postepeno skidamo višak kilograma.

Naši organi i tkiva sa negodovanjem prihvataju promenu načina ishrane. A kada se na kraju naviknu, oni počnu da se oslobađaju viška. Zato je važno da promene u stvaranju novih navika uvodimo postepeno. Toksini koje telo izbacuje kada pređemo na pravilnu ishranu, ako se naglo započne sa istom, mogu opteretiti rad nekih organa – limfni sistem, jetru, bubrege, koža itd. dovodeći do smanjenja njihovih ostalih funkcija. Može doći do upalnih procesa u telu, stvaranja konkremenata (kamena) u bubrezima, žučnoj kesi, stvaranja ketonskih tela (posebno kod preporuke proteinskih dijeta životinjskog porekla), opšteg zamora, dehidratacije, poremećaja u radu srca itd.

Neki prolazni poremećaji kao što su znojenje, promene na koži, kratka dijareja, neprijatan zadah iz usta, kratak zamor, loš san, itd. nisu simptomi koji treba da nas brinu, kod detoksikacije organizma ako kratko traju. Ali, ako su prisutni u dužem periodu, obraćanje stručnom licu je najbolje rešenje. Mora se prihvatiti činjenica da se pod pravilnom ishranom podrazumeva i izostavljanje iz ishrane loše hrane i pića (svi gazirani i veštački obojeni napici, sve vrste slatkiša sa prerađenim šećerima, alkohol, testa i peciva, brza hrana, kofeinski napici) i sve ostalo što je već poznato da naše zdravlje čini lošim.

Pored uputstava o pravilnoj ishrani sledeća najvažnija stvar je upražnjavanje vežbanja i fizičke aktivnosti. Ako imamo dovoljno fizičke aktivnosti, bar sat vremena dnevno, na čistom vazduhu, uz umereno prisustvo sunčeve svetlosti, onda će naš kapilarni sistem moći da prenosi kiseonik u ćelije i naše mitohondrije u ćelijama dobiće dovoljno goriva za dobru životnu energiju.

NAMIRNICE KOJE ČISTE ORGANIZAM

Čorbe od povrća, puter od badema, bundeve, susam, kozje mleko i sirevi, maslinova ulja na hladno ceđena, integralni pirinač, orašasti plodovi, integralne žitarice, sveža riba, organski gajeno ili domaće meso, suvo voće koje nije utapano u sumpor, voće, povrće, mahunarke, jesu namirnice koje čiste naš organizam od otpadnih materija.

Uvek razmišljajte o hrani koju možete lako nabaviti i nju konzumirajte. Opterećenje da ne možete doći do neke namirnice koju želite, a koja je zdrava, stvara više štete nego koristi u našem telu, i to izbegnite.

U našem telu neće se taložiti otpadne materije ako uzimamo hranu koju lako možemo da svarimo (avokado ima više kalorija od adekvatne količine grickalica čijim konzumiranjem gubimo na telesnoj masi, a u drugom slučaju dobijamo na težini). Šta je bolje za naše zdravlje i telesnu masu, svakako avokado (pun je minerala, vitamina, vode, biljnih masnoća i ostalih hranljivih sastojaka).

ŠTA SE DEŠAVA POSLE PRESTANKA DIJETE I IZGUBLJENIH KILOGRAMA?

Kada prestanemo da držimo dijetu posle izgubljenih kilograma možemo ih ponovo lako povratiti. Zašto se to dešava? Unose se ponovo slatkiši, a to sprečava topljenje masti. Ponekad se pojede torta ili nešto jako slatko. Najmanja količina ugljenih hidrata ponovnim uzimanjem blokira topljenje masti, ali to ne važi za sveže voće (bademi, lešnici i semenke). Tačno je da se na početku gubi najviše kilograma kod dijeta, ali prestankom dijeta može doći do pada šećera u krvi. Pad šećera zahteva unos nove hrane. To najčešće budu opet šećeri. Masne naslage ne mogu biti u tom slučaju angažovane, jer mozak traži brzo hranu. Masno tkivo uvek je hormonski aktivno što dovodi do metaboličkih poremećaja. To jeste razlog da 1brze dijete nemaju puno efekta.

POGLEDAJTE VIŠE O TRETMANU ZA UPLANE PROCESE

tretman za upalne procese

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI MAKEUP ARTIST

tretman pore fillers