+381607237853 akademija.purity@gmail.com

Nega problematične kože

Nega problematične kože

 

Masna i problematična koža lica je veoma zahtevan tip kože, jer je sklona pojačanom lučenju sebuma koji uzrokuje upale, začepljene pore i bubuljice i zato je nega problematične kože poseban izazov. Masna koža je debela, čvrsta, često bela jer su krvni sudovi dublje raspoređeni. Masnoća kože izlučena iz žlezda, meša se sa znojem i obrazuje na površini kože vodeno-lipoidni film. Ovaj film štiti kožu od isušivanja i nepovoljnog uticaja faktora spoljašnje sredine.

Masna koža je jača od suve, sporije stari i na njoj se kasnije pojavljuju bore. Međutim, prašina i prljavština padaju na kožu, mešaju se sa masnoćom, često zapušavaju lojne žlezde i pojavljuju se „crne tačke“. U odsustvu prave nege može doći do upale i stvaranja akni. Osobe koje imaju ovaj tip kože često preteruju sa čišćenjem lica, izazivajući još više problema koristeći neadekvatne proizvode. Za masnu i problematičnu kožu karakteristična je prekomerna aktivnost lojnih žlezda, zato pravilno čišćenje i nega lica predstavljaju prvi važan korak na putu do zdravog i lepog izgleda kože.

Prilikom čišćenja kože važno je ne preterivati. To znači umivanje samo ujutru i uveče, sa mlakom vodom, koristeći penasto ili gelasto sredstvo koje ne sadrži sulfate ni sapune. Ova jedinjenja isušuju kožu, pa treba koristiti sredstva koja sadrže benzoil peroksid, salicilnu kiselinu, AHA kiseline i cink koji imaju pročišćavajuća svojstva.

Nakon čišćenja lica pore su otvorene i sklone ulasku bakterija i prljavštine. Treba koristiti tonik koji zatvara pore, vraća pH vrednost i otklanja nečistoće. Odaberite tonik koji ne sadrži alkohol, jer će vam on dodatno isušiti kožu. Tonik treba da sadrži sastojke poput hemamelisa, aloe vere, zelenog čaja, cinka i limuna. Svakom tipu kože je neophodna hidratacija i produžena nega koju krema pruža. Nega masne i problematične kože podrazumeva da se biraju kreme koje ne sadrži ulja, a imaju hidrirajuća svojstva. To su kreme koje sadrže hijaluron i neke od sledećih sastojaka: ihtiol, salicilnu kiselinu, hemamelisa itd.

Kožu možete hidrirati i laganim serumom. Treba birati one na bazi hijalurona i aloe vere, koji neće opteretiti kožu, a pružiće joj laganu i dubinsku hidrataciju. Jednom do dva puta nedeljno treba koristiti maske za masnu i problematičnu kožu lica. Najefikasnije maske su one na bazi gline, koje će upiti višak masnoće, a preporučuju se i maske na bazi crnog uglja, koje čiste pore i mitisere. Redovnom upotrebom maski, može se postići mnogo bolji efekat.

 

POSTANI STRUČNJAK ZA NEGU I LEPOTU KOŽE - UPIŠI STUDIJE ZA ESTETIČARA-KOZMETIČARA

VIDI OVDE

BILJKE KOJE SU NAJBOLJE ZA UMIRENJE KOŽE

VIDI OVDE

KURS SPECIJALNIH KOZMETIČKIH TRETMANA - PROŠIRITE SVOJE ZNANJE IZ OBLASTI KOZMETOLOGIJE

VIDI OVDE