Select Page

NEGA KOŽE NA SKIJANJU

Nega kože na skijanju

Prvo i osnovno – zaštitite se od sunca. Verovatno ćete se pitati: Kog sunca?! Ma koliko dani bili hladni, sunčevi ultraljubičasti zraci dopiru do Zemljine površine, čak i kroz oblake, pa ne dajte da vas zavara oblačan i tmuran dan. UV zraci se lako probiju i mogu da oštete otkrivenu kožu, makar to bio i samo vaš nos. Na planini je ovaj efekat itekako pojačan, što zbog nadmorske visine, što zbog ređeg vazduha, pa nemojte izlaziti na sneg bez odgovarajućeg SPF faktora (naša preporuka – minimum SPF 15, a za planinu je optimalan SPF 30+).

Ne zaboravite da zaštite i oči naočarima sa UV zaštitom – mnogi skijaši su dobili oštećenje rožnjače i patili od tzv. snežnog slepila, pa ne dozvolite da vas snađe ista muka.

Vetar je opasniji od hladnoće

Vetrovit dan izuzetno brzo može isušiti vašu kožu i dovesti do crvenila, peckanja i perutanja. Zato se zaštitite kvalitetnom opremom koja podrazumeva skijaške naočare, kapu, šal i rukavice, a za naročito vetrovite i hladne dane, i ’fantomku’, odnosno kapu koja prelazi preko lica i štiti vaš nos, usne, bradu i vrat.

Vazelin za zaštitu od promrzlina

Vazelin i vitamin E koriste se za svakodnevnu negu i zaštitu ruku i tela od nepovoljnih vremenskih uslova. Istaknuti, a nezaštićeni delovi tela kao što su nos, usne, brada, itd. lako podlegnu hladnoći, a može doći i do ozbiljnih oštećenja kao što su promrzline. Zato preventivno namažite sloj vazelina na nezaštićena područja, kako biste sprečili prekomerno isušivanje i hlađenje kože.

Hidrirajte se i izbegavajte alkohol

Iako ideja da ponesete pljosku sa nekim žestokim pićem na žičaru deluje primamljivo, upamtite da alkohol dehidrira i smanjuje sposobnost tela da se odupre hladnoći. Zato umesto kuvanog vina, popijte šolju čaja ili nekog drugog napitka, kako biste nadoknadili tečnost, naročito ako aktivno skijate ili vozite bord tokom dana.

Korigujte dnevni režim nege

Umesto krema koje obično koristite za dnevnu negu, tokom zimovanja koristite malo teže formulacije sa višim procentom ulja. Masnoće iz krema će smanjiti gubitak vode, pa će se koža lakše odupreti hladnoći i suvom vazduhu. Imajte na umu da suv vazduh u prostorijama povećava gubitak vode iz kože, pa odmah nakon skijanja, a zatim ponovo pred spavanje, nanesite hranljivu kremu. Ako primetite znake suvoće, odmah nanesite neki intenzivniji tretman za negu suve kože (na primer sa ureom i ši puterom).

Put do profesionalne nege kože svih tipova, prema individualnim potrebama i srećnog i zadovoljnog klijenta - STUDIJE ZA ESTETIČARA - KOZMETIČARA

Potamnjivanje tela Airbrush tehnikom je najbrža i najbezbednija metoda za dobijanje preplanulog izgleda kože, posebno u toku zime - KURS AIRBRUSH

airbrush