Select Page

NAMIRNICE BOGATE KOLAGENOM - važan faktor za elastičnost i lepotu kože

Namirnice bogate kolagenom

Namirnice bogate kolagenom mogu doprineti našem zdravlju. Belančevine ribljeg porekla su izvanredne biološke vrednosti zbog dobrog sastava aminokiselina i visokog stepena iskoristljivosti, čak oko 80%, što doprinosi stvaranju novih i regeneraciji istrošenih ćelija u ljudskom organizmu. Odnos masti i belančevina u mesu riba je daleko povoljniji nego u mesu životinja pa tako 1gr. belančevina mesa ribe prati znatno manja količina masti, što ribu čini nezamenljivom u svim vrstama dijetetske ishrane, tim pre, ako se zna da meso ribe natrijumove soli sadrži samo u tragovima. Zavisno od vrste, procenat belančevina se može kretati od 15% kod pastrmke, do 25% kod tunjevine. Sušena riba je daleko bogatija belančevinama od sveže, a jedinstven slučaj je sušeni bakalar sa 80%, što ga svrstava u malu grupu namirnica sa ovakovisokim procentom belančevina.

Kolagen je protein koji proizvodi naše telo.Neki ga nazivaju lepkom pošto spaja delove tela u funkcionalnu celinu.Čuvar opšteg zdravlja, važan faktor za elastičnost i lepotu kože.Kolagen učestvuje u izgranji zglobova, vezivnog tkiva, ligamenata i kostiju.Utiče na gastroinestinalni trakt, čuva kardiovaskularni sistem, ubrzava metabolizam, zdravlje jetre, vrši detoksikaciju organizma.
Pravilna ishrana može ublažiti gubitak kolagena, zato je dobro znati u kojim namirnicama ima najviše.
* kolagen u govedini najviše se nalazi u koži, kostiju i mišićima.Veoma je bogat izbor glicina, prolina zato je govedje meso korisna za proizvodnju kreatina i pomaže telu da stvara svoj sopstveni kolagen.
* kolagen u ribljem mesu sa aminokiselinama glicin, prolin i hidroksiprolin.
* kolagen u jajima nalazi se u ljusci i belancetu, daje različite aminokiseline glukozamin sulfat, hijaluronsku kiselinu.
* pileći kolagen za igradnju hrskavice.Ovaj izvor sadrži hondroitin i glukozamin sulfat.
* čureće meso sadrži veliku količinu proteina-karnozin koji uz kolagen usporava proces starenja kože.
* supe, čorbe s kostima smatra se prirodnim izvorom glukozaminoglikana koji je vrsta kolagena, služi za jačanje zglobova i čuva mladalački izgled kože.
Sledeće namirnice podstiču stvaranje kolagena: badem, avokado, orašasti plodovi, višnja, tofu, celovite žitarice, svež sir, školjke, sočivo, Omega masne kiseline, citrusno voće.Značajan je i beli luk u proizvodnji kolagena jer sadrži lipoinsku kiselinu i taurina koji obnavlja oštećena vlakna i kolagena.
Za vegetarijance i vegane preporučuje se koštunjavo voće, zeleno povrće (kupus, kelj, spanać, blitva, brokoli), stimuliše proizvodnju kolagena.
Dodaci u ishrani s kolagenom mogu se naći u obliku kapsula, tableta i sirupa.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

kurs plazma pen tretmana

ŠTA JE TO BIOLOŠKI TRETMAN LICA?

šta je biološki tretman