+381607237853 akademija.purity@gmail.com

MODNA FOTOGRAFIJA - atmosfera sa snimanja

Modna fotografija

Modna fotografija je žanr fotografije posvećen prikazivanju odeće i ostalih modnih predmeta.

Modna fotografija se najčešće može videti u reklamama i modnim magazinima.

Vremenom, modna fotografija je razvila svoju estetiku gde su garderoba i moda naglašeni prisustvom egzotičnih lokacija i aksesoara.

Na ovom snimanju naš tim je šminkao i radio frizuru na dečijim modelima kao i na Olji Crnogorac, Jeleni Gavrilović i Juliji B.

Šminka i frizura, kad je modna fotografija u pitanju, zavisi od želje dizajnera, stiliste i fotografa. Ovog puta akcenat je bio na eleganciji, glamuru, ženstvenosti i ženskoj lepoti modela.

 

Više o smeru MAKEUP ARTIST pogledajte OVDE

Moda (od latmodus – način) je naziv za nove i prolazno prihvaćene oblike života.

Termin se obično primjenjuje na odevanjefrizurupokućstvonakit, pravila javnog ponašanja, načine zabavljanja, ali i na tendencije i kriterije koji vladaju u književnostilikovnim umetnostima, muzici itd. U novije vrijeme ulogu “modnih diktatora” sve više preuzimaju uticajni ljudi s filma i iz sveta sporta. Važan deo promovisanja mode je objavljivanje članaka i priloga o modi u medijima poput časopisanovina, na televiziji, modnim internet stranicama i sl.

Na početku 20. veka, u modnim časopisima počele su se pojavljivati fotografije modela, moda je postajala sve važnija. Širom razvijenog sveta takvi časopisi bili su vrlo traženi te su imali velik uticaj na poimanje mode. Američki časopis “Vogue” osnovan je 1892. Ima najdužu tradiciju od modnih časopisa. Razvojem kvalitete tiska i pojavom fotografija u boji, modni časopisi postali su još popularniji i utjecajniji. Televizijske emisije o modi javljaju se od 1960.-ih godina. U 1990.-im pojavljuju se i specijalizovani tv-kanali samo za modu. Razvojem interneta pojavile su se i internet stranice posvećene modi. Ali i u današnje vreme, najveći utjecaj imaju modni časopisi.

U razvijenim zapadnim državama dolazi do stalnog menjanja mode, što se posebno odnosi na žensku modu. To se nije događalo u antičkoj Grčkoj ili antičkom Rimu ni u drugim velikim civilizacijama svijeta sve do posljednjih sto godina. Na prostorima IranaTurskeJapanaKine i mnogih drugih uglavnom istočnih država nosi se ista moda kao i decenijama i vekovima pre toga. Moda je na Zapadu u poređenju  s njima, vrlo promenjiva. To diktira modna industrija radi što veće zarade. U prošlosti, promene u modi često su se dogodile u vreme gospodarskih i društvenih promena (kao u antičkom Rimu ili turskim osvajanjima), ali nakon toga sledilo je dugo razdoblje bez velikih promena.