Select Page

MASKA OD ČIPKE - sa nastave na predmetu Scenska šminka

Maska od čipke

Kada kažete maska od čipke pomislite na noć veštica, karneval ili maskembal. Za studente prve godine smera Makeup artist maska od čipke je inspiracija za gotik šminku. Na predmetu Scenske šminke studenti su imali zadatak da uključe ovu tkaninu u svoj rad. Čipka je samostalni, šupljikavi, ručni rad koji nastaje u doba renesanse na prostoru Mediterana i zapadne Europe. Čipkarstvo kao specifičan oblik tekstilne rukotvorine. Svoje korene nalazi u rudimentalnim zahvatima izrade tekstilnih tvorevina – različitom preplitanju niti.   

Maska od čipke u radu naših studenata bila je različitih boja, formi i šablona. Pronašle su čipku čiji im se dezen najviše dopao i upotrebila u svojoj kreaciji. Na zategnutu čipku preko lica nanosile su senke različitih boja kako bi nakon uklanjanja ostao predivan šablon. Rad sa ovakvim materijalima spada u scensku šminku. Pre pojave scenske šminke stari Grci su u scenskim izvedbama koristili maske kako bi oponašali glavnog lika. Na taj način su povećavali izražajnost i dramu u samoj predstavi. Razne maske su im omogućavale da oponašaju likove različitog pola i godišta. S obzirom na maske šminka nije bila potrebna. Šminka na sceni će se videti prvi put na grčkom glumcu Thespisu. On je želeo da se istakne i bude drugačiji od ostalih glumaca. Koristio je miks otrovnog olova i vina kako bi naneo crno-belu šminku na lice.

Tokom srednjeg veka evropska pozorišta su uvela scensku šminku po prvi put. Glumci su menjali svoju pojavu bojeći svoje lice specijalnim bojama. Glumci koji su oponašali bogove bojili su svoje lice belom i zlatnom bojom. Oni koji su oponašali anđela bojili su lice u svetlo crveno. Scenska šminka je svoj rast doživela tokom 1500-ih i 1600-ih godina. Tada je bila od velike pomoći jer su scene bile osvetljene svećama. Šminka je imala ulogu da istakne lica pod takvom svetlošću. Kako izgleda maska od čipke kroz šminku naših studenata pogledajte na slikama.

POGLEDAJTE VIŠE O SMERU MAKEUP ARTIST

DSCN4725

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA ČAS SCENSKE ŠMINKE