Select Page

MASAŽA PROTIV BORA KOJU MOŽETE UPRAŽNJAVATI I KOD KUĆE

Masaža protiv bora koju možete upražnjavati i kod kuće

U pitanju je jednostavna tehnika za podmlađivanje lica koju možete primenjivati same u kućnim uslovima. Uprkos jednostavnosti, zogan ili Tanaka masaža lica, (Tanaka face massage, Asahi massage) kako je još nazivaju, je vrlo delotvorna.

Japanska zogan masaža lica je postala poznata svetu zahvaljujući Jukuko Tanaki, profesionalnoj šminkerki. Ona je prava zvezda u zemlji izlazećeg sunca. U šezdesetimje godinama, a sa mladim licem, skoro bez ijedne bore. Čest je gost televizijskih emisija u kojima promoviše ovaj jedinstven i jeftin način za ublažavanje bora i drugih znakova starosti.

Objavila je knjigu koja je brzo postala bestseler. Zogan masaža lica ima armiju obožavateljki svih doba i iz svih krajeva sveta. Ova tehnika oslobađa od stresa i podstiče cirkulaciju. Opušta mišiće i ublažava bore.

Šta je zogan masaža?

Zogan masaža zateže i podmlađuje lice. Umanjuje bore, čini kožu elastičnom, naglašava konture lica, uklanja podočnjake i naduvenost. Ovakvi efekti postižu se masiranjem određenih tačaka lica i vrata.

Zogan masaža lica se može izvoditi u 2 etape:

1)Limfna masaža koja ubrzava izbacivanje toksina, poboljšava ishranu potkožnog tkiva i eliminaciju suvišne tečnosti. Znakovi starenja, kao što su naduvenost i sivkasta koža, se pojavljuju upravo zbog toksina.

2)Dubinska manuelna masaža mišića. Ona opušta mišiće lica, blagotvorno deluje na krvne sudove i kožu lica, čineći je zdravijom, jačom i svežijom. Podmlađivanje lica japanskom zogan masažom je zaista jedinstvena tehnika koja deluje ne samo na kožu već i na mišiće i kosti lica.

Prednost tanaka masaže za lice je u tome što je svaka žena može raditi samostalno, kod kuće. Potrebne su vam samo ruke i malo ulja.

Nekoliko važnih pravila

Operite i očistite lice i vrat. Japanke koriste specijalno mleko za masažu, vi ga možete zameniti uobičajenim sredstvom za čišćenje lica. Tako ćete otvoriti puteve za odstranjivanje limfe. Ruke dezinfikujte antiseptikom. Pre zogan masaže nanesite ulje na lice kako biste smanjili trenje kože.

Ako se pitate koje ulje da odaberete, evo odgovora:

  • Za masnu i mešovitu kožu koristite ulje od jojobe
  • Za suvu kožu arganovo ulje
  • U obzir može da dođe i ulje od slatkog badema
  • Ako vam je koža vrlo suva, pokušajte da pronađete ulje od kajsije

Posle masaže, lice i kožu takođe treba pažljivo očistiti, kako bi se uklonili toksini koji su se oslobodili. Položaj u kome ćete raditi masažu lica izaberite same. Jukoko Tanaka savetuje da se sedi ili stoji.

Kako se izvodi osnovni pokret Zogan masaže:

Pritisnite prstima obe ruke predeo tačno ispod slepoočnica, pored spoljnjeg dela uva. Blago pritiskajući spuštajte prste niz lice i vrat do ključne kosti. Ponovite pokret 3 puta na početku svake zogan masaže i ne zaboravite da ga ponovite na kraju svake etape masiranja. Ovim pokretom podstičete protok limfne tečnosti.

Tokom masaže lica treba da osetite pritisak prstiju. Ali on ne treba biti prejak, neprijatan i bolan. Posebno obratite pažnju na limfne čvorove, tu smanjite pritisak. Nema kontraindikacija ako blago masirate kožu, osim što drenaža neće biti tako efikasna. Prilagodite jačinu pritiska, osetljivosti kože. Ponavljajte svaki pokret 3 puta. Na problematičnim mestima možete i 4, 5 puta. Za potpuni učinak primenjuje se zogan masaža lica svakog dana, u trajanju od 5 do 7 minuta, najbolje u isto vreme.

Ne masirajte lice uveče, postoji mogućnost da se probudite naduveni.

Tanaka masaža predela oko očiju:

Jagodicama srednjeg prsta pritiskajte spoljni ugao očiju. Održavajući pritisak pomerajte prste ispod očiju ka unutrašnjem uglu. Napravite kratku pauzu. Stavite prste iznad očiju, lučnim poktretom ispod obrva pomerajte prste ka spoljnjim uglovima očiju, a zatim napravite još jedan pokret od spoljašnjeg ka unutrašnjem uglu. Završite osnovnim pokretom.

Japanska masaža čela:

Pritisnite jagodicama kažiprsta, srednjeg prsta i domalog prsta sredinu čela. Držite tako 3 sekunde, a zatim cik-cak pokretima pomerajte prsta od sredine čela ka slepoočnicama.  A zatim napravite osnovni pokret.

Zogan masaža predela oko usana

Stavite obe ruke na bradu. Pritisnite sa 3 prsta centar brade. Držite tako 3 sekunde, a potom ih pomerajte u vidu polukruga ka gornjoj usni. Pritisnite jagodicom srednjeg prsta pored nozdrva i opet polukružnim pokretom idite ka korenu nosa.

Sledećim pokretom spustite prste ka sredini obraza. Ponovite poktrete 3 do 4 puta, i kao što pretpostavljate Zogan masaža predela oko usana završava početnim pokretom.

Tanaka masaža brade

Stavite ruke u isti položaj kao i kod prethodnog pokreta. Naginjući glavu blago napred, pritisnite dlavonima bradu. Pomerajte jagodice dlanova duž vilice ka ušima.

Kad se japanska masaža lica ne preporučuje

Ne primenjujte podmlađujuću masažu lica ako imate probleme sa limfnim sistemom, zatim ekcemima i oštećenjima na koži.

Posebno obratite pažnju na bradavice i mladeže, kako ih ne biste oštetile. Izbegavajte vežbe za zatezanje lica kada bolujete od gripa, laringitisa, sinuzitisa. Čak i onda kada imate običan nazeb i kada vam curi nos. Budite oprezne ako imate kardiovaskularne bolesti.

Japanska zogan masaža lica može biti agresivna prema krvnim sudovima i izazvati pucanje kapilara. Preskočite masažu lica u danima kada imate menstruaciju.

Važne napomene: Uvek imajte na umu da se svaka aktivnost vezana za zdravlje obavlja posle konsultacije sa lekarom. Posebno budite oprezni ako imate neku hroničnu bolest. Iako vam blage vežbe za zatezazanje i podmlađivanje lica ne mogu naškoditi, znamo da je sve u našem telu uzročno-posledično povezano.

 

 

 

U ovom vremenu hronične pasivnosti, masaža je jedna od najdelotvornijih metoda za povratak zdravlja i zanimanje koje se traži - POSTANI I TI PROFESIONALNI WELLNESS I SPA TERAPEUT

Većina tretmana za lice sadrži i onaj specijalni trenutak kada uplovite u apsolutnu opuštenosti kroz masažu. Ovladaj svim segmentima prakse i POSTANI PROFESIONALNI ESTETIČAR-KOZMETIČAR