Select Page

MASAŽA LICA I GLAVE - sa nastave na kursu masaže I nivo

Masaža lica i glave

Masaža lica i glave je veoma bitan segment relaks masaže celog tela. Velika količina napetosti se može sadržati u regijama kao što su vilica, čelo i usne. Često uopšte niste svesni ove napetosti. Ona se vremenom nagomilava što može dovesti do bolova i probadanja. Glavobolja se često može svesti na minimum uz masažu. Ona pomaže da se ublaži napetost u facijalnim mišićima – mišićima lica. Tokom masaže lica i glave sedimo klijentu iznad potiljka. Započnite masažu polaganjem svih osam prstiju na klijentovo čelo neposredno iznad obrva. Započnite prvi pokret laganim, sitnim kružnim pokretima vrhovima prstiju. Tokom ovih pokreta pomeramo kožu i mišiće čela. Takođe, možemo masirati i obrve što izuzetno prija onima koji imaju problem sa sinusima.

Masaža lica i glave

Odlična tehnika koja se može primeniti kod masiranja čela je “grabuljanje”. Pokrećemo prstima gore-dole od obrva do linije kose i potom nazad. Najbolje je raditi obema rukama i u neizmeničnim pravcima. Masiranje slepoočnica je nezaobilazno. Stavite vrhove kažiprsta i srednjeg prsta zajedno na slepoočnice klijenta. Pravite lagane, sitne kružne pokrete preko slepoočnica. Tu se zadržite neko vreme održavajuči fin, ritmičan tempo. Eksperimentišite sa različitim nivoima pristiska i pitajte klijenta da li mu masaža prija. Masaža lica i glave podrazumeva i masažu ušiju. Palcem i kažiprstom uhvatite ušne resice – palac napred a kažiprst pozadi. Nežno trljajte resicu između prstiju tako da se stvori prijatna toplina. Postepeno se krećite celim rubom uha na isti način. Nežno povlačenje resica ka ramenima klijenta takođe veoma može prijati.

 

 

Masaža lica i glave

Masažu glave vršimo poput šamponiranja kose. Vrhovima prstiju blago pritiskajte glavu klijenta obuhvatajući je u celosti. Napredujte polako i obuhvatite svaki delić glave, bez žurbe. Polagani, ujednačeni, kružni pokreti dovešće partnera u vrlo relaksirano stanje. Trudite se da prstima pomerate kožu glave. Uvek tražite povratnu informaciju od klijenta da li mu masaža prija. Vodite računa da pređete sve – lice, čelo, deo iza ušiju kao i koštani greben na vratu – u osnovi lobanje. Jednom rukom možete malo odići partnerovu glavu sa podloge kako biste mogli da doprete do koštanog grebena.

POGLEDAJTE KAKO MASIRATI LEĐA

DSCN8013

POGLEDAJTE VIŠE O MASAŽI CELOG TELA

Snapshot-i