Select Page

MANIKIR, PEDIKIR I UREDNO LAKIRANJE - sa nastave na predmetu Manikir i pedikir

Predmet MANIKIR I PEDIKIR se izučava na smerovima,  ESTETIČAR-KOZMETIČAR i MAKEUP ARTIST.

Na ovom predavanju studenti su učili o važnosti pravilnog estetskog pedikira i koje komplikacije su moguće u slučaju da osoba ima neka oboljenja ili ako alat i materijal sa kojim radimo nisu pravilno sterilisani ili denzifikovani.

Takođe, učili su pravilan pokret turpijom i nožićem za skidanje mrtve kože na stopalima kako ne bi povredili klijenta i oštetili kožu.

Kad je u pitanju manikir, naši studenti su učili i praktično vežbali pravilno otklanjanje zanoktica kako ne bi došlo do krvarenja i kako se ne bi ubrzo ponovo pojavile.

Pravilno lakiranje je vrlo bitno kad je u pitanju i manikri i pedikir jer je ono završnica svakog dobrog tretmana. Pravilno se lakira od zanoktica do zanoktica, u dva sloja bez grešaka i dodirivanja zanoktica.

Ovaj predmet vodi profesorka Vesna Rakić.

Više o smeru ESTETIČAR-KOZMETIČAR pogledajte OVDE

Više o smeru MAKEUP ARTIST pogledajte OVDE

 

Nega stopala

Stopala dolaze do izražaja čim krene vreme nošenja otvorene obuće. Pedikir se može raditi I u kućnim uslovima I veoma je koristan. Stopala treba potopiti u mlaku vodu (najbolje sa morskom soli) i držati ih desetak minuta.

Nakon toga ih treba blago protrljati peškirom, kako bi se skinuli zadebljali delovi kože. Pri tome treba paziti da se ne oštete novi, mladi slojevi. Nokte treba iseći ravno, kako bi se sprečilo urastanje, i blago ih isturpijati sa strane I odozgo kako se ne bi otvorio prostor za bakterijsku ili gljivičnu infekciju.

Ukoliko je nokat zadebljao ili je počeo da menja boju, treba se obratiti farmaceutu koji će preporučiti neki od preparata u odnosu na prirodu problema, ili Vas uputiti lekaru ukoliko je potrebno. Nega peta podrazumeva nanošenje masnih krema, koje sprečavaju isušivanje i pucanje kože. Pete trpe najveći pritisak težine našeg tela u uspravnom stavu.

Nepravilan hod, nošenje neadekvatne obuće, izlaganje temperaturnom stresu mogu biti uzroci za stvaranje zadebljanja više nego što je potrebno. Naslage se mogu ukloniti kamenom za pete ili specijalnim žiletima, pri čemu treba paziti da se ne ošteti nova, nežna koža koja je ispod orožalog sloja. Nakon toga treba naneti neku od krema formulisanih za ovu namenu.

Kreme za pete sadrže dosta masnih sastojaka, kako bi nahranile kožu. Često je prisutna urea koja sprečava isušivanje, salicilna

kiselina, mlečna kiselina. Čak i najobičnija krema za univerzalnu namenu može lepo negovati stopala. Ukoliko nastanu ragade (rane na ispucalim petama) Vaš farmaceut će utvrditi da li treba otići dermatologu, ili će Vam preporučiti preparate kojima to možete da tretirate.

Rastvor kalijum permaganata I tropostotni hidrogen ovde imaju važnu ulogu pri dezinfekciji, a kreme sa nevenom I kantarionom posebno neguju ovakvu kožu. Dijabetičari treba da neguju svoju kožu I tretiraju je isključivo prema savetu lekara, jer dijabetesno stopalo može biti jedna od komplikacija ove bolesti.