Select Page

MAKEUP I DIZAJNER - praktična nastava na prvoj godini, smer: MAKEUP ARTIST

Makeup i dizajner

Makeup i dizajner praktična nastava na smeru MAKEUP ARTIST studenti prve godine imali su zadatak da osmisle željenu temu za ovu nedelju.

Koordinatori teme bili su studenti: Ivana Premović i Maja Mijailović.

Njihov izbor je bio makeup inspirisan kreacijama dizanjera George Styler-a. Za njega je karakterističan spektar jarkih boja a preovladavaju:

narandžasta, plava, zelena, žuta i zlatna. Jarke, “papagajske” boje koje on koristi u svojim kreacijama naši studenti su pretočili u makeup look-ove.

Više o smeru MAKEUP ARTIST pogledajte OVDE

Tečni puder ili podloga

Podloga ili tečni puder je temelj doteranog, našminkanog lica stoga se nemojte ustručavati nabaviti najbolji tečni puder koji si možete priuštiti. Na tržištu se nudi mnoštvo tečnih pudera, različitih tekstura i boja. Budite sigurni da ste odabrali onaj koji pristaje vašim godinama i tipu vaše kože.

Boja tečnog pudera neka bude najbliža boji vaše kože lica ili nijansicu svjetlija, tako ćete izgledati prirodnije i mlađe. Idealnu boju ćete odrediti tako da ga nanesete na vrat ili direktno na lice ako već nemate na njemu tečni puder i to po mogućnosti na dnevnom svetlu. Vrlo često će vam na prodajnim mestima tečni puder naneti na unutarnju stranu podlaktice, iznad dlana, ali to je potpuno pogrešan način za odabir prave boje jer je na tome mestu koža različite boje od kože lica.

Tečni puder se mora „stopiti” s bojom kože lica. Svrha tečnog pudera je da lagano izgladi i nijansira vaše lice te da mu da “zdravi sjaj”, nikako da mu dodaje boju. Ukoliko ga nanesete previše, prekri ćete prirodni sjaj kože i lice će vam izgledati kao da ste naneli masku. Zato uvek dobro razmažite tečni puder prema ušima i vratu za što prirodniji izgled. Tečni puder možete naneti prstima, sunđerom ili četkicom namenjenom za puder.

Ukoliko imate mešovitu ili masnu kožu odaberite tečni puder koji matira, kod normalne i suve kože on mora biti „bogatiji” i hidratantan, dok su za zrelu kožu idealni oni koji optički smanjuju bore. Ne zaboravite da se tečni puder nanosi na očišćenu, toniranu i kremom nahranjenu kožu! Ukoliko ispod tečnog pudera ne nanesete hidratantnu kremu, vaša koža će biti „žedna” i „popiti” će svu vlagu iz tekućeg pudera te će on jednostavno nestati.