+381607237853 akademija.purity@gmail.com

LIČNA HIGIJENA KOŽE

Lična higijena kože

Čistoća je glavni princip higijene uopšte, a posebno lične higijene. Lična higijena obuhvata higijenu tela, odela, negu i jačanje organizma. Nečistoća se raspada pod uticajem raznih bakterija, zbog čega se stvara težak i neprijatan miris. Sem toga, ova nečistoća nadražuje kožu, što može dovesti do zapaljenja i drugih oboljenja kože. Stoga da se podsetim šta znači lična higijena i na koji način je bitna za zdravlje.

Pranje lica, vrata, pazuha, nogu i polnih organa treba vršiti bar jedanput dnevno. Ko god ima mogućnosti treba da se kupa ili tušira svaki dan. Najbolji način kupanja je tuširanje, to jest kupanje pod mlazom vode. Tuširanje, pored toga što pere kožu, deluje dobro i na živce i krvotok i odstranjuje osećaj zamora i vrućine.

Toplina vode za kupanje treba da se kreće od 30° do 35° C. Topla voda brže i lakše rastvara masti i nečistoću koja se nalazi na koži. Kupanje treba završiti mlazom hladnije vode. Dobro deluje i trljanje kože četkom za pranje kože, jer takvo trljanje ne samo što skida nečistoću već i poboljšava cirkulaciju krvi i obnavljanje kožnog tkiva. Tifus, paratifus, a specijalno dizenterija su bolesti prljavih ruku.

Ruke treba prati sapunom, a ako su vrlo prljave, u toploj vodi, po mogućnosti četkom. Nokte treba podsecati, jer se ispod noktiju zavlači prljavština koju prilikom češanja npr., možemo uneti u kožu. Na taj način dolazi do infekcija i povrede kože.

Noge treba prati obavezno pre spavanja, naročito za vreme letnjih dana. U toku dana, znoj sa nogu, tj. stopala, isparava i znoj koji se kupi na njima, pored neprijatnog mirisa, stvara ranice koje mogu  da se inficiraju. Ljudi kojima se noge jako znoje. treba da ih češće peru i zasipaju praškom protiv znojenja. To se naročito preporučuje leti. Iz tih razloga se ne preporučuje nošenje gumene obuće, jer je u tom slučaju znojenje pojačano.

Pored prljavštine, na kožu mogu štetno da deluju još i hladnoća, toplota, voda, svetlosni zraci, hemikalije i povrede. Ovi faktori utiču naročito na kožu ruku i lica, i na kožu stopala, stoga je redovna higijena preduslov za zdrav život, a pored osnovnih pravila jasno je da u određenim slučajevima i sam organizam i čovekovo stanje diktira učestalost navedenih radnji u cilju održavanja higijene.

 

 

KURS MEDICINSKOG PEDIKIRA

medicinski pedikir

VIDI OVDE

Da li vam je potreban higijenski tretman lica ili leđa ili možda higijensko-estetski manikir ili pedikir? Zakažite željeni tretman!

higijenski tretman lica

ZAKAZIVANJE