Select Page

LEPOTA BOLI A NEKADA JE I UBIJALA - otrovne supstance prvim oblicima šminke

Lepota boli a nekada je i ubijala

Lepota boli a nekada je i ubijala  – Kada kažemo da je šminka nastala u drevnom Egiptu, mislio pre svega na preteču šminke koja je mogla biti pronađena u grobnicama u obliku malih improvizovanih setova kako bi se sahranjenim ženama našla i u zagrobnom životu radi ulepšavanja. Kleopatra je koristila karmin koji je boju dobijao od mliva larvi određene vrste štitastih vaši (Cochineal), dok su druge žene koristile mlivo crvene gline rastvoreno u vodi. Ovakvi primeri improvizovane šminke ne samo da su bile čudne već i često smrtonosne.

Stari Egipćani, najpoznatiji su medjutim, po upotrebi Kajala na očima. Kajal je smesa zemnih metala, olova, bakra, pepela i spaljenih badema, koju bi muškarci i žene starog Egipta nanosili na oči kako bi se zaštitili od urokljivih pogleda, zlih duhova ali i u uverenju da će zaštititi oči od štetnog delovanja pustinjskog sunca. Savremena nauka pokazala je da su tako zapravo štitili oči od bakterijskih infekcija jer olovo koje se nalazilo u tadašnjoj smesi kajala bi ubijalo bakterije. Međutim Vremenom bi ubijalo i Egipćane, iako su imali duži životni vek od bakterija, veruje se da je olovo bi postepeno trovalo i Egipćane koji su ga koristili.

Trend otrovne šminke nastavlja se i kroz srednji vek sve do početka dvadesetog veka, jer je bled ten bio u modi. Tada se šminkanje smatralo sramotnim i đavoljim znakom pa su samo žene iz nižih klasa društva i seksualne radnice bojile usne i oči. Vlastela pa tako i stanovništvo koje se na nju ugledalo, bojilo je lice i vrat belom smesom zvanom „Duhovi Saturna“ (Venetian Ceruse), mešavinom sirćeta i belog olova, pigmenta koji bi izazivao eroziju kože a dužim korišćenjem i trovanje. Kraljica Elizabeta I, poslednja kraljica iz loze Tudor, bila je predstavnica ovog trenda, na većini slika na kojima se pojavljuje pojavljuje se bledog tena i sve višeg i višeg čela, jer joj je kosa opadala zbog trovanja. Iako postoje istoričari koji se protive ovom uzroku smrti kraljice Elizabete I, trend smrti od trovanja šminkom je potvrđen smrću grofice od Koventrija, Marije Koventri, koja je umrla u dvadesetisedmoj godini života.

Iako se često današnje devojke šale kako lepota boli, nekada je zahvaljujući olovnim jedinjenjima i izazivala paralizu mišića, eroziju kože pa i smrt.

POSTANI MAKEUP ARTIST

NAUČI SVE O SASTAVU ŠMINKE