Select Page

KUPEROZNA KOŽA - način nege i tretiranja kože

Kuperozna koža

Veliki broj, kako žena tako i muškaraca, pati od problema kuperozne kože. Kuperozna koža je koža sklona pucanju i zapaljenju kapilara. Crvenilo na licu često se povezuje s oboljenjima unutrašnjih organa. Primer je oštećena funkcija jetre, gastritis i čirom na želucu. Međutim, promene na licu mogu biti rezultat urođene slabosti kapilarnog zida, kada klimatski faktori, stres i način života, izazivaju brojne promene. Teleangiektazije ili proširenje kapilara nastaju kao rezultat povećane funkcije krvotoka kože. Kuperoza je jedan od oblika teleangiektazija koji može zahvatiti celo lice, a može se pojaviti samo na obrazima, sredini čela. Mnogo se češće javlja kod pripadnica ženskog pola, a to se objašnjava prisustvom ženskog polnog hormona estrogena.

Kuperozna koža

Dašak prirodnog crvenila na obrazima bez sumnje čini lice svežim. Ipak, ako je crvenilo trajno, sve intenzivnije i na kraju se pojave vidljivi kapilari,eč je o kuperozi, proširenju kapilara. Problem je najviše izražen kod žena sa svijetlom i osetljivom kožom. Većinom počinje tako da se jagodice ospu rumenilom kad smo uzbuđeni ili jedemo ljutu hranu, ali crvenilo ubrzo nestaje. Sve dok jednom ne ostanu crvenkaste mrlje, a pogled u ogledalu otkriva tanke kapilare koje se plavičasto-crvene naziru ispod kože. To je znak da su kapilari izgubili sposobnost skupljanja, odnosno da su se trajno proširili. Zbog toga koža reaguje iritacijama. Pravi uzroci kuperoze još uvijek nisu potpuno rasvetljeni, sigurno je samo da je sklonost nasledna. 

Kuperozna koža se tretira na poseban način koji joj ne šteti. Ovakva koža ne može podneti mnogo toplote jer joj se stanje može pogoršati a kapilari pucati u još većoj meri. Tokom higijenskog tretmana lica obavezno je otvaranje pora. Pore moramo otvoriti kako bi uspešno izvršili komedoeskpresiju. Umesto klasičnog parenja lica vapozonom koristimo drugu metodu za otvaranje pora. Alternativa nam je termo maska, komedogel ili biljna maska. Ovakve maske se kombinuju sa celuloznim papirom ili deluju same po sebi. One ne stvaraju veliku količinu toplote kao što to čini vapozon. Na ovaj način uspešno otvaramo pore bez delovanja prevelike količine toplote, što kuperozna koža može podneti. 

POGLEDAJTE VIŠE O ČIŠĆENJU LICA

čišćenje lica

POGLEDAJTE ŠTA JE TO KOZMETIČKI TRETMAN

kako se otvaraju pore