+381607237853 akademija.purity@gmail.com

KRATKA ISTORIJA MASKARE

Kratka istorija maskare

 

Dugačke, zavodljive trepavice su san svake žene, pa i ne čudi što je maskara jedan od najpopularnijih proizvoda u svetu šminke. Ali, iako je toliko dugo i često upotrebljavamo, vrlo malo znamo o istoriji tajnog oružja svake lepotice.

Prve preteče moderne maskare pojavile su se kod starih Egipćana, a tada su ih koristili i muškarci i žene. To je zapravo bila jedna vrsta crnog praha sa specijalnim štapićem kojim se nanosio na oči, pod nazivom kohl. On je bio sličan današnjim olovkama za oči, a nekada su se njime premazivale trepavice, uglovi očiju i obrve. Verovalo se da zatamnjene oči plaše zle duhove i štite dušu, i iz tih razloga je maskara zapravo i nastala. Takođe, kohl je štitio oči od raznih infekcija.

Kohl su zbog sujeverja koristili i Vavilonci, Rimljani i stari Grci, a tek nakon raspada Rimskog carstva maskara je počela da se koristi samo kao kozmetički proizvod. U viktorijansko doba, žene su se jako trudile da postignu dugačak izgled trepavica, pa su koristile prvu maskaru iz kućne radinosti – zagrejanu mešavinu pepela i soka crne zove i nanosile je na trepavice.

Prva prava maskara nastala je u 19. veku, a izumeo ju je francuski hemičar Eugen Rimel, na osnovu petrolej gela. Iako je bio nezgodan za nanošenje, žene su poludele za ovim proizvodom, a u mnogim evropskim zemljama naziv za maskaru je još uvek “rimel”. Nedugo posle toga, Amerikanac Tomas L. Vilijams je 1913. godine osmislio prvu modernu maskaru koja se prvobitno zvala „cake“ maskara za svoju sestru Mejbel. Proizvod je bio pravi hit, pa je domišljati Vilijams uskoro pokrenuo firmu koja nam je danas veoma poznata. Tu firmu je pokrenuo 1915.godine i nazvao ju je Mejbelin, po sestri Mejbel i osnovnom sastojku vazelinu.

Najmodernije maskare potiču iz 1957. godine, kada je Helena Rubinštajn kreirala formulu koja je postala tečna i kremasta, pa je počela da se pakuje u tubice sa četkicom za nanošenje. Međutim, maskara kakvu danas poznajemo, nastala je 1963.godine i dobila je radni naziv automatska maskara.

 

 

 

SEMINAR LASH LIFTING TREPAVICA 17.12. u 17h na Akademiji Purity - naučite jednu od najnovijih metoda ulepšavanja trepavica

lash lifting

VIDI OVDE

RUSKI VOLUMEN NADOGRADNJE TREPAVICA - AKADEMSKI KURS

ruski volumen

VIDI OVDE