Select Page

KOZMETICKI PREPARATI KOD ANOMALIJA PIGMENTACIJA KOZE

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity

SEMINARSKI RAD

Predmet: Kozmetologija II

Tema: Kozmetički preparati kod anomalija pigmentacije kože

Prof: D. Sekulović Student: Marina Tošić

Beograd, 2019.

Sadržaj

1. Uvod……………………………………..…………………………………..3
2. Anomalije pigmentacije kože……………………………………………..…4
3. Kozmtički preparati………………………………………………………….5
4. Mleko kao eliksir lepote i mladolike kože………………………………….6
5. Laktokin…………………………………………………………………..…7
6. Lečenje ………………………………………………………………………8
7. Zaključak…………………………………………………………………….9
8. Literatura……………………………………………………………………10

Uvod

Pigmentne anomalije su hiper- i hipo-pigmentacije i u direktnoj su vezi sa brojem melanocita. Poremećaji pigmentacije predstavljaju ozbiljne estetske i kozmetoterapijske problem. Anomalije češće pogađaju starije osobe.
Hiperpigmentacoka je pojačano, neravnomerno stvaranje pigmenta melanina u koži. Može nastati pod uticajem sledećih faktora: mehaničkih (pritisak), fizičkih (svetlost, toplota, hladnoća), hemijskih (Lekovi, kozmetički preparati), endokrinih itd. Ova mesta na koži predstavljaju patološka stanja, ali mogu biti simptomi neke druge bolesti.
Anomalije pigmentacija kože

Boja kože uslovljena je prvenstveno količinom pigmenta melanina, kojeg sintetišu melanociti, ćelije bazalnog sloja epiderma. Melanin apsorbuje UV zrake i na taj način štiti epiderm i derm (površni i srednji sloj kože).

Postoji šest tipova kože prema količini pigmenta u koži i reakciji kože na UV zračenje. Zračenje od strane sunčeve svetlosti, kroz UVA i UVB zrake, ubrzava starenje kože, nastanak raka kože, malignu transformaciju mladeža i dovodi do hiperpigmentacije, tj. pojačanog nakupljanja melanina u epidermu ili dermu.

Hiperpigmentacija nastaje i usled infekcija, alergijskih reakcija, opekotina (sunce, solarijum) i nekih dermatoloških oboljenja (atopijski dermatitis).

Najveći kozmetski (estetski) problem pričinjavaju hiperpigmentacije epiderma kao što su: lentigo solaris (staračke pege), efelide (sunčane pege) i melasma (kloazma).

• Lentigo solaris se karakteriše pojavom pigmentovanih mrlja na koži hronično izloženoj suncu koje su najčešće prisutne na šakama, podlakticama i licu, veličine do 1cm. Izlaganjem suncu postaju tamnije, spontano se ne povlače.

• Efelide (pege) su češće kod crvenokosih ljudi (Škotska, Irska, nordijske zemlje) i dominantna je nasledna uloga. Veličine su nekoliko milimetara a boja im varira od žućkaste do smeđe. Prisutne su od detinjstva.

• Melasma (kloazma) je hiperpigmentacija ograničena na lice. Javlja se kod trudnica i kod osoba koje uzimaju kontraceptivna sredstva što ukazuje na hormonsku ulogu u nastajanju ove hiperpigmentacije.

Najvažniju ulogu u lečenju ovih promena ima prevencija od sunčanih UV zraka, tj. neizlaganje suncu i korišćenje krema sa zaštitnim faktorom. Dugo se čekalo na efikasno terapeutsko rešenje kod postojećih hiperpigmentovanih promena na koži. U poslednjih nekoliko decenija otkrivene su razne supstance koje dovode do izbeljivanja kože.

Kozmetički preparati

U terapiji hiperpigmentacije proizvodi se baziraju na sledećim supstancama:

• hidrohinon, aromatično jedinjenje tipa fenola, čija efikasnost u izbeljivanju kože je dokazana mnogim kliničkim studijama
• limunska, glikolna i bademova kiselina pripadaju AHA dobijenim iz hranjivih sirovina kao što su šećerna trska, mleko, itd. Sa dokazanom prodornom moći kroz površni sloj kože gde vršeći eksfolijaciju uklanjaju i sam pigment
• glukonolakton i laktobionska kiselina su sledeća generacija hidroksi kiselina (PHA) sa još kvalitetnijim prodorom u epiderm uz odlična antioksidantna svojstva
• kodžik kiselina, nusproizvod pri fermentaciji pirinča, poseduje antibakterijska svojstva, upotrebljava se u ishrani za očuvanje sveže boje voća i u kozmetičke svrhe za izbeljivanje kože.
• arbutin(medveđe grožđe) je glikolizovan hidrohinon vrlo sličan belom dudu.

Ovi proizvodi sadrže različite koncentracije AHA i PHA (alfa-hidroksi i poli-hidroksi kiseline) sastojaka, kao i kombinovane proizvode sa zaštitnim faktorom od sunca i sastojcima za izbeljivanje kože.
Prilikom odabira preparata za zaštitu od UV zraka treba obratiti pažnju da imaju UVA i UVB filtere.

Mleko kao eliksir lepote i mladolike kože

Poznato da su se još pre 2000 godina kraljice kupale u magarećem mleku i na lica stavljale maske od meda. Mleko sadrži više od 200 vrednih sastojaka, kao što su, na primer, mlečna mast, belančevine i mlečna kiselina. Ti sastojci su hranljivi za organizam, a istovremeno je reč i o visoko delotvornim sastojcima za negu: mlečna mast štiti zaštitni sloj kože, a belančevine iz mleka deluju umirujuće i hrane suvu kožu. Osim toga, mlečna kiselina za sebe veže vlagu. Naučnici su otkrili da se u mleku nalaze i takozvani faktori rasta koji rade kao info-molekule i navode ćelije kože da se češće dele.

LactokineTM otklanja fleke na koži

Iz mleka se dobija aktivni kozmetički sastojak LactokineTM. Ovaj sastojak daje izuzetne rezultate pri tretiranju hiperpigmentisane ili iritirane kože, kao i crvenila na koži.
Laktokin sadrži vredne sastojke kao što su mlečni proteini, vitamini A, D, E, B2 i B12, folna kiselina i kalcijum. Osim toga, najvredniji sastojak laktokina su aktivne signalne molekule- citokini. Aktivirani citokini u kontaktu sa ćelijama kože, ubrzavaju aktivnost ćelija i omogućavaju ćelijama kože da reaguju brzo i efikasno na promene spoljašnje sredine i značajno ubrzavaju njihovu regenerativnu sposobnost.
• Laktokin smanjuje proizvodnju melanina, pospešuje regenerativnu sposobnost ćelija kože i uspešno otklanja hiperpigmentisane mrlje.
• Efikasno uklanja staračke pege, pege nastale tokom i nakon trudnoće, nakon intenzivnog sunčanja, kao i za vreme hormonske kontraceptivne terapije.
• Smanjuje sintezu medijatora inflamatorne reakcije prostaglandina E2 i otklanja crvenilo na koži izazvano UV zračenjem
• Stimuliše sintezu kolagena
• Otklanja neželjene posedice tretmana kože voćnim kiselinama

Lečenje

Kako se leči melazma i druge vrste hiperpigmentacija?

Postoji nekoliko tipova lokalne terapije u cilju izbeljivanja kože i uklanjanja pigmenta, kao i neke vrste tretmana koje dovode do uklanjanja površnog sloja kože, a time i viška pigmenta iz površnih slojeva kože gde se najčešće pigment nalazi. Lečenjem hiperpigmentacija sprovodi se kombinacijom lokalne terapije s odgovarajućim kremama u odnosu na izgled i tip promena, i tretmanima hemijskog pilinga i tretmanima laserom koji ima talasnu dužinu odgovarajuću za uklanjanje pigmenta u koži.
Uklanjanje pega i fleka sa kože često podrazumeva više tretmana, kao i kombinaciju različitih tretmana da bi se dobili dobri i trajni rezultati. Neće svaki tip kože reagovati podjednako na tretmane za uklanjanje fleka, tako da oni moraju biti individualno prilagodjeni svakom pacijentu.
Obzirom da ne možemo da promenimo našu genetsku predispoziciju za nastanak pega, glavne preventivne mere moraju biti usmerene na izbegavanje i zaštitu od Sunca, uključujući i korišćenje krema sa zaštitnim faktorom od najmanje SPF 30+.

Mogući načini za uklanjanje pega i fleka sa kože:
• Laserski tretmani uklanjanja pega i fleka sa kože
• Hemijski pilinzi
• Abrazija radiotalasima
• Kreme za izbeljivanje pega i fleka
• Retinoidi
• Kriohirurgija

Nekoliko meseci pa i godina posle uspešnog uklanjanja pigmentacija neophodna je rigorozna zaštita od Sunca, jer nasledna sklonost i hormonski status čine kožu osetljivom na ultravioletno sunčevo zračenje, i promene se lako mogu ponovo javiti u manjoj ili većoj meri. Zbog toga je neophodna redovna upotreba krema sa visokim zaštitnim faktorom u cilju sprečavanja nastanka novih promena.

Zaključak

Hiperpigmentacije se često javljaju kod žena, naročito tokom i posle trudnoće. Javlja se u vidu velikih tamnih fleka.
Određeni unutrašnji i spoljni faktori, kao što su izlaganje suncu, genetika, hormonske promene, upala i starosno doba mogu uticati na proizvodnju melanina. Prekomerna proizvodnja dovodi do pojave hiperpigmentacija.
Kreme sa zaštitnim UV faktorom su obavezne u lečenju ovih pigmentacija. Moraju sadržati zaštitu od UVA i UVB zraka, a zaštitni faktor ne sme biti manji od 30. Sve supstance koje iritiraju kožu samo mogu pogoršati stanje i treba prekinuti s njihovim nanošenjem.
Fleke se mogu ukloniti: Laserski tretmani uklanjanja pega i fleka sa kože, hemijski piling, abrazija radiotalasima, kreme za izbeljivanje pega i fleka, retinoidi, kriohirurgija.

Literatura

Kozmetički preparati kod anomalija hierpigmentacija kože

NAJEFEKTIVNIJI NAČINI ZA OTKLANJANJE FLEKA NA KOŽI

Pigmentacije na koži

POSTANI I TI KOZMETICAR-ESTETICAR

vise informacija na telefon