Select Page

Kozmetički preparati kod anomalija hierpigmentacija kože

Kozmetički preparati kod anomalija hierpigmentacija kože

Kozmetički preparati kod anomalija hierpigmentacija kože .Boja kože uslovljena je prvenstveno količinom pigmenta melanina, kojeg sintetišu melanociti, ćelije bazalnog sloja epiderma. Melanin apsorbuje UV zrake i na taj način štiti epiderm i derm (površni i srednji sloj kože).

Uzrok

 

Postoji šest tipova kože prema količini pigmenta u koži i reakciji kože na UV zračenje. Zračenje od strane sunčeve svetlosti, kroz UVA i UVB zrake, ubrzava starenje kože, nastanak raka kože, malignu transformaciju mladeža i dovodi do hiperpigmentacije, tj. pojačanog nakupljanja melanina u epidermu ili dermu.

 

Hiperpigmentacija nastaje i usled infekcija, alergijskih reakcija, opekotina (sunce, solarijum) i nekih dermatoloških oboljenja (atopijski dermatitis).

Podela

 

Najveći kozmetski (estetski) problem pričinjavaju hiperpigmentacije epiderma kao što su: lentigo solaris (staračke pege), efelide (sunčane pege) i melasma (kloazma).

 

 • Lentigo solaris se karakteriše pojavom pigmentovanih mrlja na koži hronično izloženoj suncu koje su najčešće prisutne na šakama, podlakticama i licu, veličine do 1cm. Izlaganjem suncu postaju tamnije, spontano se ne povlače.

 

 • Efelide (pege) su češće kod crvenokosih ljudi (Škotska, Irska, nordijske zemlje) i dominantna je nasledna uloga. Veličine su nekoliko milimetara a boja im varira od žućkaste do smeđe. Prisutne su od detinjstva.

 

 • Melasma (kloazma) je hiperpigmentacija ograničena na lice. Javlja se kod trudnica i kod osoba koje uzimaju kontraceptivna sredstva što ukazuje na hormonsku ulogu u nastajanju ove hiperpigmentacije.

Uloga

 

Najvažniju ulogu u lečenju ovih promena ima prevencija od sunčanih UV zraka, tj. neizlaganje suncu i korišćenje krema sa zaštitnim faktorom. Dugo se čekalo na efikasno terapeutsko rešenje kod postojećih hiperpigmentovanih promena na koži. U poslednjih nekoliko decenija otkrivene su razne supstance koje dovode do izbeljivanja kože.

Kozmetički preparati

 

U terapiji hiperpigmentacije proizvodi se baziraju na sledećim supstancama:

 

 • hidrohinon, aromatično jedinjenje tipa fenola, čija efikasnost u izbeljivanju kože je dokazana mnogim kliničkim studijama
 • limunska, glikolna i bademova kiselina pripadaju AHA dobijenim iz hranjivih sirovina kao što su šećerna trska, mleko, itd. Sa dokazanom prodornom moći kroz površni sloj kože gde vršeći eksfolijaciju uklanjaju i sam pigment
 • glukonolakton i laktobionska kiselina su sledeća generacija hidroksi kiselina (PHA) sa još kvalitetnijim prodorom u epiderm uz odlična antioksidantna svojstva
 • kodžik kiselina, nusproizvod pri fermentaciji pirinča, poseduje antibakterijska svojstva, upotrebljava se u ishrani za očuvanje sveže boje voća i u kozmetičke svrhe za izbeljivanje kože.
 • arbutin(medveđe grožđe) je glikolizovan hidrohinon vrlo sličan belom dudu.

 

Kozmetički preparati.Ovi proizvodi sadrže različite koncentracije AHA i PHA (alfa-hidroksi i poli-hidroksi kiseline) sastojaka, kao i kombinovane proizvode sa zaštitnim faktorom od sunca i sastojcima za izbeljivanje kože.

Prilikom odabira preparata za zaštitu od UV zraka treba obratiti pažnju da imaju UVA i UVB filtere.

Lečenje

 

Kako se leči melazma i druge vrste hiperpigmentacija?

 

Postoji nekoliko tipova lokalne terapije u cilju izbeljivanja kože i uklanjanja pigmenta, kao i neke vrste tretmana koje dovode do uklanjanja površnog sloja kože, a time i viška pigmenta iz površnih slojeva kože gde se najčešće pigment nalazi. U našem centru, lečenje hiperpigmentacija sprovodi se kombinacijom lokalne terapije s odgovarajućim kremama u odnosu na izgled i tip promena, i tretmanima hemijskog pilinga i tretmanima laserom koji ima talasnu dužinu odgovarajuću za uklanjanje pigmenta u koži.

Uklanjanje pega i fleka sa kože često podrazumeva više tretmana, kao i kombinaciju različitih tretmana da bi se dobili dobri i trajni rezultati. Neće svaki tip kože reagovati podjednako na tretmane za uklanjanje fleka, tako da oni moraju biti individualno prilagodjeni svakom pacijentu.

Obzirom da ne možemo da promenimo našu genetsku predispoziciju za nastanak pega, glavne preventivne mere moraju biti usmerene na izbegavanje i zaštitu od Sunca, uključujući i korišćenje krema sa zaštitnim faktorom od najmanje SPF 30+.

Mogući načini za uklanjanje pega i fleka sa kože:

 • Laserski tretmani uklanjanja pega i fleka sa kože
 • Hemijski pilinzi
 • Abrazija radiotalasima
 • Kreme za izbeljivanje pega i fleka
 • Retinoidi
 • Kriohirurgija

Zaključak

 

Hiperpigmentacije se često javljaju kod žena, naročito tokom i posle trudnoće. Javlja se u vidu velikih tamnih fleka.

Određeni unutrašnji i spoljni faktori, kao što su izlaganje suncu, genetika, hormonske promene, upala i starosno doba mogu uticati na proizvodnju melanina. Prekomerna proizvodnja dovodi do pojave hiperpigmentacija.

Kreme sa zaštitnim UV faktorom su obavezne u lečenju ovih pigmentacija. Moraju sadržati zaštitu od UVA i UVB zraka, a zaštitni faktor ne sme biti manji od 30. Sve supstance koje iritiraju kožu samo mogu pogoršati stanje i treba prekinuti s njihovim nanošenjem.

Fleke se mogu ukloniti:Laserski tretmani uklanjanja pega i fleka sa kože, hemijski piling, abrazija radiotalasima, kreme za izbeljivanje pega i fleka, retinoidi, kriohirurgija.

 

Student: Nevena Todorović

Smer: Estetičar – Kozmetičar

Seminar iz kozmetologije:  Kozmetički preparati kod anomalija hierpigmentacija kože

Mentor: prof. Dragana Sekulović

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity

 

Želite biti profesionalac u oblastima nege i lepote?

tamara živković