Select Page

KOSTIM KROZ EPOHE - studenti druge godine smera Makeup artist

POSTANI MAKEUP ARTIST

nastava scenske šminke

POGLEDAJTE NASTAVU NA PRVOJ GODINI STUDIJA

nastava scenske šminke

Kostim kroz epohe prolazi kroz velike promene. Studenti druge godine smera Makeup artist su na današnjem ispitu predstavili neke od kostima iz različitog doba i različitih krajeva sveta. Grčka i Egipat su bile jedna od njih. Odeća kakvu su nosili drevni Egipćani bila je lagana i oskudna, napravljena od laganog platna, materijala štampanog od biljke lana. Uglavnom su nosili vrlo malo odeće. Odeća robova bila je jednostavna i gruba; kecelje oko pasa za muškarce i ravne haljine za žene. Da bi se osećali čisto i ugodno, važni Egipćani – članovi kraljevske porodice ili sveštenici – umatali su telo u vrlo fine tkanine, poput velova.
Laneno platno bilo je vrlo cenjeno i u antičkoj Grčkoj, gde su žene bile vrlo vešte u predenju i tkanju vunene odeće. Za razliku od Egipćana, koji su uglavnom nosili belu tkaninu, Grci su rado oblačili haljine u boji, a omiljena boja bila je žuta.

Kostim kroz epohe su predstavili i srednjim vekom: Budući da se sačuvalo razmerno malo odeće pre 16. veka, moramo se pouzdati u slike i rukopise da bismo saznali kako su se ljudi tada oblačili.  Srećom, te slike su iznimno detaljne i vrlo precizno otkrivaju modu svoga vremena. Evropa je bila u zagrljaju feudalizma; povlastice i snaga aristokrata ogledale su se u preteranim stilovima. Bili su to bogati komadi odeće čiji su se delovi vukli po podu, kao i komplikovane ženske frizure. Muškarci su nosili duguljaste i šiljaste cipele. Za razliku od njih, seljaci su preli i tkali svoje vlastite tkanine s koloristički bogatim uzorcima.

Videli smo i kostim drevne Kine. Tu je odevni predmet mogao odrediti socijalni status žena. Jednostavni i siromašne kineski žene su nosile odeću od pamuka i drugih biljnih tkanina. Većinom su to bili bezoblične haljine i pantalone, što je prikladno za rad na terenu. Carske porodice i plemenite žene su nosile svilu. To su bile graciozne haljine dugih rukava, pod kojima su pantalone. Umesto grudnjaka u tim danima žena su nosile uski prsluk sa gumbima. Tokom hladnih dana nosile su kapute izrađene od vune. Haljine u drevnoj Kini su svetle i bogate vezom. Ukrašene su ukrasnim krugovima – Tuan, koji sadrže simbole: cveće, leptire, ptice, i scene iz književnih dela.