Select Page

KOREKTIVNA ŠMINKA - prikrivanje nedostataka, isticanje lepote

KOREKTIVNA ŠMINKA

Korektivna šminka je šminka koja služi za prikrivanje nedostataka a isticanje dobrih karakteristika na licu zove se – KOREKTIVNA ŠMINKA.

Naše lice je izloženo svakodnevnim spoljnim uticajima koji ostavljaju tragove na koži, korektvna šminka uspešno kamuflira nedostatke na koži.

Sunčevi zraci, suv vazduh, hladnoća, brza hrana, šećer, aditivi i mnogi drugi faktori izazivaju razne pojave koje narušavaju ujednačenost tena.

Tada dolazi do pojava fleka, akni, nepravilnosti i crvenila.

Kako bi količinu šminke sveli na minimum koristićemo korektore u boji kako bi korigovali nedostatke i promene na koži.

Lagani puder, blago osenčeno lice i higlight daju tenu svežinu i prozračnost.

Profesionalne fotografije radili su fotografi: Boban Mikičić, Miloš Šušnica i Mladen Vujič

Makeup i frizuru radili su: studenti prve godine smera MAKEUP ARTIST

Modeli: kompanija MissYu

 

Više o smeru MAKEUP ARTIST pogledajte OVDE

 

Za studente prve godine smera MAKEUP ARTIST ovo snimanje je bilo praktična nastava, Ono je samo jedno od mnogih iskustava koje će sticati kroz svoje školovanje na Akademiji. Na nastavi je rađena korektivna šminka.

Kako su izgledale pripreme pogledajte na slikama

Korekcija oblika lica šminkom

Korektivna šminka

 

Idealan oblik i pravilne crte lica ima veoma mali broj žena, kon nepravilnosti se radi korektivna šminka. Većina je nezadovoljna bar nekim detaljem pa nastoji da to popravi ili prikrije šminkom. U kojoj će meri u tome uspeti zavisi od njene veštine, sredstava i pribora za šminkanje. Da bi u tome uspela potrebno je, pre svega, da svakažena objektivno oceni svoj izgled i odluči koje delove lica da istakne, a koje nedostatke da prikrije. To zahteva veliku veštinu i dosta vežbe pa ni jednu ženu ne bi trebalo da obeshrabri prvih nekoliko neuspelih pokušaja.

Drugim rečima, potrebno je mnogo strpljenja i vremena da bi se pronašao način šminkanja kojim se postiže željeni efekat. To podrazumeva korišćenje raznih sredstava za šminkanje i njihovo kombinovanje u zavisnosti od ličnog ukusa i specifičnosti lica. Ipak, postoji nekoliko opštih pravila za korigovanje najčešćih nepravilnosti lica (korektivna šminka). Tako npr. svetle i sjajne boje koriste za isticanje detalja ili crta lica. Svetle boje i uvećavaju. Tamne boje i mat tonovi umanjuju i stanjuju pojedine delove. Pri tome je važno da se ovi tonovi skladno povežu bez vidljivih prelaza, da bi efekat šminkanja bio što prirodniji, a korekcija neupadljiva.

Korekcija oblika lica

Korekcija oblika lica postiže se puderima i rumenilom. Za tu svrhu koriste se dve nijanse tečnog pudera i rumenilo odgovarajuće boje. Na okruglo lice tamniji puder se nanosi na obraze počevši od visine obrva prema vilici, praveći prema jagodicama proširenje u obliku trougla. Važno je da tamna boja ne zahvati i bradu jer bi to vizuelno još više skratilo okruglo lice. Na bradu kao i na čelo i jagodice treba naneti svetliji puder. Rumenilo se stavlja ispod očiju i ne razmazuje suviše široko.