Select Page

Koje nijanse kane postoje

Koje nijanse kane postoje

Prirodna boja za kosu u obliku praha je kana. Ona se rastvara sa vodom i na taj način boji kosu. Dobija se od stabljike bilje Lawsonia inermis. U čistom obliku kana boji kosu u crveno – narandzaste tonove. Kana ima kodicionirajuće dejstvo na dlaku i lekovito edejstvo na kožu glave, jer jača kosu i sprečava opadanje. Takodje, vraća prirodni sjaj i gustinu i pokriva sede vlasi. Osobe koje imaju problem peruti mogu koristiti kanu jer hrani koren i čisti kožu. Na površini dlake se formira zaštitni omotač koji ne dozvoljava da štetni spoljni agensi prolaze kroz keratinski sloj dlake. Najstariji pisani tragovi o kani potiću iz drevnog Egipta. Danas se ova biljka gaji u Indiji, Tunisu, Pakistanu. Koriste se i za bojenje noktiju, kože ruku i stopala.

 

Koje nijanse kane postoje i od čega se dobija?

U poslednje vreme kana se ponovo vraća na tržište kako zbog svojih lekovitih i krosinih dejstava na kosu tako i za izradu crteža po telu. Zeleno lišće boji u crveno jer je ključni crveno-narandzasti pigment koji je po svom hemijskom sastavu henotaninska kiselina.

Crveni pigment kane ne možemo videti jer je maskiran hlorofilom. Mešanjem sa vodom molekuli lavsonije se vežu za keratin i prodiru kroz ćelijske zidove kutikule ka najdubljim slojevima dlake i zadražavaju se u njoj. Pored osnovne crvene kane, postoje i druge boje poput crne koja je široko primenjena.

 

Koje nijanse kane postoje i u kojim se bojama može naći?

Smeđa i plava kana mogu biti delimično hemijski proizvodi, odnosno sintetički oblici kane, jer je običnom kanom nemoguće postići ove boje. Industrijskim procesima se u kanu dodaju razne hemijske boje i aditivi koji obično nisu navedeni na deklaraciji kao sastojci. Sintetičke kane mogu više da štete nego da koriste vašoj kosi i koži glave, pa zato budite pažljivi pri odabiru boje.

Neutralna kana je zeleni prah koji miriše kao sveže pokošena trava, ali to nije ni kana, niti je neutralna. Dobija se iz biljke Cassia obovata (Senna italica, tzv. italijanska sena), koja sadrži antrakvinon i hrizofansku kiselinu i ima odlično antimikotičko, antimikrobno i antibakterijsko dejstvo. Cassia obovata ima pigmente zlatno-žutog odsjaja, zbog čega je idea­l­­na za prirodno plavu i sedo-žućkastu kosu. Neguje oštećenu kosu, dajući joj punoću i sjaj.

Vaša kosa može biti ponovo oporavljena i neverovatno negovana klikom OVDE

 

Saznajte kako možete imati negovanu kosu