Select Page

KERATOZE

KERATOZE

Keratoze ili seboroične keratoze su relativno česte žućkasto-braonkaste promene po koži, hrapave na dodir, koje se javljaju u srednjem i starijem životnom dobu, najčešće oko 50. godine života. To su benigni bradavičasti izraštaji epidermisa koji predstavljaju mutacije u genetskom materijalu, odnosno prekomerno uvećavanje ćelija u površinskom sloju kože. Obično su multiple i raspoređene u seboroičnim predelima lica, grudi, leđa, ali i na koži stomaka i na velikim pregibima. Najčešće tegobe koje pacijenti navode su svrab u predelu zahvaćenom keratozama, ali i crvenilo i vlažnost na mestu gde se nalaze seboroične keratoze. Naročito je neprijatno kada se nalaze na mestu na kojem su izložene čestoj iritaciji. Jedina mesta na koži gde se keratoze ne pojavljuju su dlanovi i tabani, kao i sluzokoža.

Keratoze su često prisutne kod osoba čija je koža često izložena suncu. Treba naglasiti da osobe koje imaju veći broj keratoza nisu sklonije pojavi melanoma u odnosu na one koje ih nemaju. Ipak, veliki broj keratoza, nekoliko desetina ili stotina, na jednom mestu, mogu zamaskirati mladeže na tom delu kože pa je teže uočiti ukoliko dođe do promena na njima. Zato je veoma važno redovno obavljati dermoskopski pregled. Iako se seboroične keratoze javljaju kod osoba oba pola, nešto su češće kod žena starije populacije, mada su i mladi skloni ovim kožnim promenama. S obzirom na to da uklanjanje keratoza nije moguće pomoću lekova, krema ili melema, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti kako bi se one skinule. Razlozi za uklanjanje keratoza su različiti, od estetskih, do praktičnih, kada se, na primer, izraštaj nalazi na “nezgodnom” mestu na koži koje je izloženo stalnoj iritaciji.

Postoji više načina za uklanjanje keratoza:

 

1.hirurška intevencija,

2.radiotalasna metoda,

3.tečni azot,

4.površna elektrokoagulacija, i

5.kiretiranje.

Radiotalasna metoda je optimalna za skidanje keratoza, jer ima manji broj recidiva u odnosu na druge tehnike te se više preporučuje.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR, MAKEUP ARTIST ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

korekciju trajne šminke

POGLEDAJTE VIŠE O TELEGRAFOVOM MODNOM EDITORIJALU

u Telegrafu