+381607237853 akademija.purity@gmail.com

KATARINA ŠULKIĆ - glamurozni photoshooting

KATARINA ŠULKIĆ

 

Katarina Šulkić Miss World Serbia 2016  i najlepša devojka Srbije za ovu godinu.Bili smo sa njom od početka njenog puta i napretka. Od priprema za finale izbora za Miss Srbije u Porto Karasu, preko finalne večeri i sada kroz sva njena slikanja i snimanja.Ovog puta slikanje se realizovalo u hotelu Excelsior u glamuroznom okruženju. Katarina Šulkić je nosila raskošne haljine, venčanice i kombinacije. Akademija Purity radila je šminku. Odlučili smo se za glamuroznu 3D tehniku u smeđim nijansama i karmin u boji mesa sa kojom je Katarina Šulkić blistala na slikanju.

 

Više o smeru MAKEUP ARTIST pogledajte OVDE

Katarina Šulkić Miss Srbije

Katarina Šulkić Miss World Serbia 2016  i najlepša devojka Srbije za ovu godinu.

Venčanica

Venčanica ili venčana haljina je haljina koju nosi nevesta na venčanju. Iako boja, kroj i obredna funkcija venčanice zavise od kulture kojoj pripadaju mladenci, pod venčanicom se danas najčešće podrazumeva svečana haljina bele ili različitih nijansi bež boje.

Istorija venčanica

Pre nego što je bela venčana haljina postala uobičajena nevestinska odeća u zapadnoj kulturi, odeća koja je nošena na venčanjima bila je gotovo identična prazničnoj. U svečanijim prilikama, kakva je bila svadbena svečanost, nošena je novija odeća, izrađena od kvalitetnijih materijala i ukrašena sa više dekorativnih elemenata. Posebno obeležje nevestinskoj odeći davali su nevestinski venac i veo. Venac je imao obrednu funkciju – da štiti nevestu od zlih sila, a simbolično je izražavao i želju za plodnošću. Veo, osim što je štitio nevestu, skrivao ju je i od pogleda drugih muškaraca, s izuzetkom njenog muža.

Nastanak običaja odevanja neveste u belu haljinu vezuje se za venčanje britanske kraljice Viktorije i princa Alberta 1840. godine. Kraljica je na venčanju nosila raskošnu haljinu od bele čipke – detalji o kraljičinoj venčanoj odeći brzo su se proširili putem novinskih izveštaja, reprodukcija i suvenira, što je uticalo na to da se mnoge neveste, po uzoru na kraljičin izbor, opredele za belu venčanu haljinu.

Istorija venčanica u Srbiji

Odevanje srpske građanske klase prolazi tokom 19. veka kroz proces transformacije od orijentalne nošnje ka evropskom modnom kostimu. Do pedesetih godina 19. veka neveste u Srbiji su kao venčanu odeću i dalje nosile reprezentativnu gradsku nošnju koja je nastala pod uticajem orijentalnog načina odevanja. Ovaj običaj zadržao se i tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 19. veka, kada su neveste oblačile gradsku nošnju prilikom prve posete muževljevoj porodici nakon venčanja, ukoliko je nisu nosile i na samom venčanju.

Neveste odevene u gradsku nošnju prikazane su na dva ženska portreta koje je sredinom 19. veka naslikaoUroš KneževićDevojka u belom i Portret Mileve Naumović. Obe portretisane žene prikazane su u tipičnoj gradskoj nošnji, dok je njihov status neveste određen nevestinskim vencem i velom koji nose na glavi.

Evropski uticaj u odevanju srpske građanske klase postaje vidljiv od sredine 19. veka. Od osamdesetih godina 19. veka, kada ovaj uticaj preovladava, venčanice počinju da prate modnu liniju svoga vremena. Jedna od najstarijih sačuvanih venčanica u Srbiji jeste venčanica princes kroja od belog satena koju je 1878. godine u Beogradu nosila Draga Kandić na venčanju sa Ljubomirom Kovačevićem, istoričarem i političarem. Ova venčanica čuva se u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, kao i venčanica sašivena u čuvenom beogradskom krojačkom salonu Berte Alkalaj, koju je 1911. godine u Nišu nosila Danica Paligorić na venčanju sa Nikolom Jorgovanovićem, pešadijskim majorom.

Katarina Šulkić Miss World Serbia 2016  i najlepša devojka Srbije za ovu godinu.