Select Page

KANTARIONOVO ULJE KAO LEK - prirodni lek za mnoge zdravstvene probleme

Kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje je moćno sredstvo za negu kože, dokazano deluje protiv stija, bora, akni i celulita. Osim toga, dobar je prirodni lek za mnoge druge zdravstvene probleme.

Proizvod je cveta gospine trave, čiji je latinski naziv Hypericum perforatum. Kantarion je malena biljka žutih cvetova. Cveta tokom celog leta, i veoma je rasprostranjena. Njegova lekovita dejstva priznata su od davnina, a ulje gospine trave je posebno cenjeno. Veoma je hvaljeno u narodu, i spada u retke lekove koji ujedno imaju antivirusno, antibakterijsko i antimikotično- protivgljivično dejstvo.

Osim što je efikasno u borbi protiv celulita i strija, koristi se za negu lica i kose. Ono ima široku primenu u lečenju ženskih bolesti, prirodni je je antidepresiv, koristi se za lečenje rana i opekotina, čireva, hemoroida, reume, gihta i mnogih drugih bolesti. Pročitajte više o njegovim benefitima i saznajte kako napraviti kantarionovo ulje, čaj, zdravu tinkturu i melem za vaše zdravlje i lepotu.

Za šta je dobro kantarionovo ulje

Lekovito ulje gospine trave podjednako je delotvorno za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Postiže izvanredna postignuća u bori protiv upala, različitih virusa, bakterija i gljivica. Spoljašnja upotreba podrazumeva pre svega korišćenje ovog ulja za negu lica i kose, ali i za lečenje hemoroida, vaginalnih infekcija i upala sluzokože. Takođe, kantarionovo ulje za opekotine je provereno sredstvo koje ubrzava oporavak kože. Ono u svom sastavu sadrži hipericine, tanine i flavonoide koji imaju protivupalno dejstvo, i kao takvo pomaže u epitelizaciji kože, a koristi se za lečenje ožiljaka, akni i strija. Unutrašnja upotreba odnosi se na konzumaciju ovog ulja. Značajna je njegova primena i pomoć kod stanja kao što su depresija i anksioznost jer je kantarion prirodni antidepresiv. Ali treba imati u vidu da gospina trava može usporiti ili čak neutralisati dejstvo antidepresiva i sedativa koji se prepisuju za lečenje ovakvih stanja. Upravo zbog toga je neophodan oprez i prethodna konsultacija sa lekarom. Gospina trava neprikosnovena je u lečenju rana koje teško zarastaju. Neki lekari preporučuju korišćenje ovog ulja pacijentima kojima je hirurški tretiran rak dojke. Pomaže bržem zaceljivanju rana nastalih nakon operacije. Za ovakvo delovanje ulja zaslužno je protivkancerogeno delovanje flavonoida (hiperin, kvercetin i rutin) koji su njegovi glavni sastojci. Danas se često preporučuje lekovito kantarionovo ulje za lečenje rana nastalih kod pacijenata koji dugo leže i borave u krevetu (tzv. dekubitis ). U ovakvim slučajevima delotvorni su zavoji sa istim, koje je potrebno menjati nekoliko puta na dan. Dokazana je učinkovitost ulja gospine trave u lečenju i saniranju upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta. Ono veoma dobro pospešuje cirkulaciju, te se sve češe upotrebljava za relaks ili sportske masaže. Kantarionovo ulje koristi se i u lečenju hemoroida i proširenih vena. Ima značajnu primenu i u lečenju čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu, iritacija i herpesa.

 

NAUČI SVE O PRAVILNOJ ISHRANI

voda od đumbira

POSTANI WELLNESS I SPA TERAPEUT

bolje varenje