Select Page

Kako se otvaraju pore

Kako se otvaraju pore

Usled uticaja muških hormona dolazi do rasta lojnih žlezda. Što je pora veća, to je veća i lojna žlezda ispod kože. Nastaju kod masne kože i hormonalnih poremećaja, kao što su policistični jajnici. Tipično nastaju u pubertetu i kod mlađih ljudi. Nakon 40-ih godina na dalje nastaju kao jedan od znakova starenja usled rasta lojne žlezde. Oštećenje kože suncem to dodatno potiče.

Radi se o estetskom problemu. Kod pojedinih ljudi mogu biti znatno izražene te izgledaju poput ožiljaka. Povećan je rizik od razvoja problematičnog tena jer se u njima nakuplja nečistoća koja potiče upalu, a otežana je i svakodnevna higijena lica jer se pore teže čiste. Potrebno je svakodnevno više puta čistiti lice, što oduzima dosta vremena, a lice nije do kraja očišćeno. Klasična mehanička čišćenja ne čiste dobro pore, a ostavljaju rane i kraste. Metoda koja najtemeljitije očisti pore je mikroabrazija kiseonikom, gde se koristi jaki mlaz vode koji ulazi u najsitnije pore i temeljno ih isprazni. Savetuje se upotreba klasičnog, ili još bolje, laserskog pilinga kako bi se pore povremeno praznile. Lokalni retinoidi služe kao prevencija jer prazne otvor pora.

 

Kako se otvaraju pore i mogu li se ukloniti trajno? 

Proširene pore se ne mogu u potpunosti niti trajno ukloniti. Mogu se ukloniti gotovo u celosti i na duže vreme. Rezultati traju mesecima, 6 do 12 meseci na više. Proširene pore imaju sklonost vraćanju nakon određenog vremena, obično nakon nekoliko godina. Zato se obično savetuje jedan tretman održavanja svakih 1 do 3 godine.

Uglavnom se radi o delimičnom mehaničkom uništenju lojne žlezde, tako da koža ne bude suva

Nakon odredjenog vremena lojna žlezda se oporavi i poveća ali nikad na veličinu pre tretmana.

Obično se nakon 30 dana vidi početni rezultat koji se svakodnevno poboljšava narednih 6 do 9 meseci, kada se vidi konačni rezultat.

 

Pogledajte šta se radi KOMEDOGELOM

kako se otvaraju pore