Select Page

Kako se nadogradjuju nokti

Kako se nadogradjuju nokti

 

Kako se nadogradjuju nokti? Prva i najstarija metoda nadogradnje i oblikovanja noktiju je bila njihova popravka akrilom. Kasnije, u saradnji sa zubotehničkim laboratorijima, razvijena je odgovarajuća supstanca za popravku prirodnih i nadograđenih noktiju. Na početku su proizvedene mase ili smole sadržale više od 15% kiselina. To je bilo štetno za nosivu površinu nokta i za kožu. Cilj celog istraživanja je usmeren na poboljšavanje kvalitete smole tj. uklanjanje akrilne i metakrilne kiseline. Smole koje se trenutno koriste sadrže (ili ne sadrže uopšte) vrlo male količine kiseline i dokazano je da nemaju nikakav negativan uticaj na površinu nokta.

Kako se nadogradjuju nokti i šta predstavlja akril?

Akrili sadrže umrežene monomere koji grade 3D strukturu sa svojstvima velike čvrstoće i fleksibilnosti. Zato su nokti prekriveni akrilom čvršći, trajniji, otporniji i fleksibilniji.
Za razliku od Gel tehnike, akril je vrlo sofisticirana tehnika koja zahteva stručnu obuku, dosta treninga, ulaganja i znanja u oblasti izrade noktiju. Tehnika se sastoji od mešanja 2 dela – tekućeg (Monomera) i praška (Polimera). Akril se ne suši u UV lampi već u kontaktu sa vazduhom i nema neugodnog peckanja. Odnos Monomera i Polimera varira od preporuke samog proizvođača i kreće se u ondosu 1:1 ili 2:1.

Kako se nadogradjuju nokti i šta je UV gel? 

Gel je gusta viskozna akrilna masa. Suši se jedino pod UV lampom. I gel kao i akril je vrsta polimera ali sa drugačijom molekularnom strukturom. Nokti izrađeni UV gelom su ustvari akrilni nokti. Prilikom sušenja u UV lampi mogu da izazovu neprijatno peckanje prirodnog nokta. Više o sušenja gela možete naći u ovom članku. Za razliku od akril tehnike, upotreba gelova je bitno jednostavnija i laksa za rad, bez neprijatnih mirisa, zbog čega se većina početnika opredeljuje za gel upravo iz tih razloga. Većina gelova se prilikom nanošenja ravnomerno raspoređuje čime olaksava i ubrzava rad.
„Tip“ u prevodu sa engleskog znači -kraj. Prve tipse su se pojavile u industriji noktiju polovinom 70-tih godina. Bile su jako tvrde i debele i kratko su trajale. Danas, savremene tipse napravljene su od plastike koje ne šteti zdravlju čoveka. Izrađuju se od akrilinitril-butadien-stirol za koji se ne zahteva sertifikat ni u jednoj državi sveta. Profesionalne tipse su jako tanke, ne lome se, mekane (za lakše turpijanje) i različitih formi.
Postoji mišljenje da tipsa mora biti debela i čvrsta da bi nokti bili jači i duže trajali. Istina: Prirodni nokti moraju nositi težinu tipse i težinu materijala (gel ili akril) koji pri velikom sloju veštačkog materijal i nestručnim nanošenjem dobijaju izgled „lopate“ i u tom slučaju nokti nisu ženstveni, elegantni i lepi. Veštački nokti u zavisnosti od vrste nadogradnje moraju izgledati sto prirodnije.

 

Kako se nadogradjuju nokti i šta su tipse? 

Nadogradnja veštačkih noktiju Tipsama se radi kod odgriženih, nepravilnih prirodnih noktiju ili ukoliko je potrebno više produžiti nokat. Sa tipsama Akrilom ili UV gelom postiže se savršeno prirodan izgled veštačkog nokta. Takodje se radi i kada ne postoji adekvatna dužina nokta pa se mora tipsama nadograditi. Pre samog nanošenja tipsi važno je da se turpijom odmasti nokatna ploča kako bi se lepak ravnomerno zalepio i na taj način održao postojanost tipse.

Pogledajte OVDE kako možete imati savršene nokte i kojim načinima to možete postići.

Pogledajte kako izgleda postupak nadogradnje