Select Page

Kako rešiti problem masne kose

Kako rešiti problem masne kose

 

Kako rešiti problem masne kose? Seboreja kapilicijuma nije uvek praćena seborejom na ostalim seboreičnim zonama. U svakodnevnom žargonu seboreja kapilicijuma poznata je pod nazivom masna kosa. Posledice mogu biti takve da se kosa brzo masti i lepi u pramenove koji se medjusobno izdvajaju. Frizuru ne možete dugo održati jer pod težinom sebuma svaka frizura pada, na masnoj kosi akumulira prljavština i daj joj neuredan i prljav mat izgled.
Uzroci nastanka su isti kao i kod seboreje ostalih regija kože. Medjutim, stanje masne kose je samo delimično uzrokovano i determinisano količinom izlučenog sebuma. Ne postoji preparat koji aplikovan lokalno može u potpunosti da reši problem masne kose. Agensi koji smanjuju sebacelanu sekreciju delujući sistemski veoma su toksični.
Za svakodnevnu upotrebu od preparata se najčešće koriste alkoholni losioni a nanose se na kosu i nakon toga kosa masira peškirom čime se skupljaju i odstranjuju rastvoreni lipidi sa površine dlake. Masnoća se leči i upotrebom organskih jedinjenja sumpora. Medju mineralnim jedninjenjima najbolji rezultati su postignuti primenom selenijum – disulfida koji se koristi kod peruti i seboreičnog dermatitisa. 

Pogledajte kako se radi korekcija boje