Select Page

KAKO PREPOZNATI KUPEROZU? - upala kože lica

Kako prepoznati kuperozu?

Kako prepoznati kuperozu? Ova bolest ima najvidljivije simptome na obrazima, nosu, čelu, bradi, a crvenilo se često javlja i na vratu, pa čak i na dekolteu. Nekada su simptomi blagi a nekada veoma izraženi i estetski su jako neprijatni. Koža koja je zahvaćena kuperozom je dosta osetljiva i podložna spoljašnjim uticajima. Danas postoje razne kreme i preparati namenjeni jačanju osetljive kože i lečenju ove neprijatne upalne bolesti.

Nešto više o kuperozi, o njenim uzrocima, ali i o načinu lečenja, saznaćete u nastavku ovog teksta.

Uzroci

Pravi uzroci kuperoze još uvek nisu u potpunosti poznati. Ipak, jednim od osnovnih uzroka se svakako smatra genetski faktor. Smatra se da je veća verovatnoća da će dete naslediti ovu bolest ukoliko je neko u porodici već patio od toga. Međutim, nekada se može desiti da su zidovi krvnih sudova jednostavno previše slabi i da nisu otporni na nepovoljne spoljašnje uticaje. Dokazano je da sunčevi zraci utiču na vezivno tkivo, na limfne i krvne sudove i dovode do njihovog širenja i upale. Isti efekat na kožu lica ima i solarijum. Nepravilna ishrana takođe može da pogorša ovo stanje, odnosno previše začinjena hrana, preterani unos šećera, alkohola ili kofeina. Dokazano je da pušenje takođe štetno deluje, jer nikotin sužava kapilare, pa u njima dolazi do nakupljanja krvi. Zatim, fizička i psihička iscrpljenost, naporni treninzi i stres mogu da utiču na proširenje krvnih sudova. Nekada je kuperoza posledica uzimanja određenih lekova koji šire krvne sudove, kao što su lekovi za krvni pritisak. Dokazano je i da su trudnice često podložne kuperozi.

Naime, postoje dve faze ove bolesti. U toku prve faze koža je crvena i jasno se vide plavičasto-crveni kapilari na nosu i na obrazima, što je znak da su se krvni sudovi proširili. Naime, na svaki nadražaj ili pri nagloj promeni temperature koža lica se odjednom zacrveni ili pomodri. Prateći simptom ove bolesti je i svrab lica, a crvenilo se može privremeno povući. Kasnije se ono opet javlja i trajno ostaje na licu. U drugoj fazi kuperoze se osim crvenila javljaju i bubuljice, pa čak i čvorići na koži, koji izgledom dosta podsećaju na akne. Postoji i treća faza ove bolesti i tada se stvaraju izrasline vezivnog tkiva.

Kuperoza se smatra najčešćom kožnom bolešću kod odraslih osoba, a istraživanja su pokazala da žene češće obolevaju, mada su simptomi bolesti izraženiji kod osoba muškog pola. Dokazano je i da se crvenilo kože najčešće javlja kod osobe koje su jako emotivne i koje imaju svetliji ten. Crvenilo i popucali kapilari kvare izgled lica i mogu dovesti do pada samopouzdanja. Osobe sa ovim problemom često izbegavaju da se pojavljuju u društvu i nisu sigurne u sebe. Kako zbog zdravstenih, tako i zbog estetskih razloga, potrebno je što pre obratiti se dermatologu koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR

kako nastaju akne

POGLEDAJTE VIŠE O LASERIMA U DERMATOLOGIJI

laseri u dermatologiji