+381607237853 akademija.purity@gmail.com

KAKO NASTAJU KSANTELAZME? - geni ili povišen nivo masnoća u krvi?

Kako nastaju ksantelazme?

 su žućkaste naslage u obliku pločica, ravne ili blago izdignute iznad kože, smeštene u unutrašnjim uglovima ili na donjim očnim kapcima. Predstavljaju benigno, lokalizovano nakupljanje lipida i gigantskih penušavih ćelija. Češće se javljaju kod žena. Predstavljaju značajan estetski problem i ne mogu se prekriti šminkom.

Kako nastaju ksantelazme?

Ranije se smatralo da ksantelazme nastaju samo kod osoba sa povišenim nivoima masnoća i holesterola u krvi. Polovina osoba sa ksantelazmama ima uredan nalaz lipida u krvi. Kod njih je genetski faktor najznačajniji uzročnik. Ksantelazme mogu biti udružene sa hiperlipidemijom zbog dijabetesa, bilijarnom cirozom, aterosklerozom. Savetuje se da pacijenti sa ksantelazmama urade biohemijske analize nivoa lipida u krvi, radi njihove korekcije ukoliko je potrebna.

Kako se uklanjanju ksantelazme?

Ksantelazme se najefikasnije uklanjaju radiotalasima. Njihova primena je potpuno bezbedna za područje oko očiju za razliku od laserskog uklanjanja. Za potpuno uklanjanje najčešće je dovoljan jedan tretman. Za veće i duboko smeštene ksantelazme potrebno je tretman ponoviti. Nakon intervencije zaostaju krastice koje prolaze za sedam do deset dana. Nakon intervencije ne ostaju ožiljci.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR

KLIKNI OVDE

POGLEDAJ VIŠE O ALERGIJI NA SUNCE

alergije na sunce

OVDE