Select Page

Kako nastaju keloidni ožiljci i kako ih ukloniti?

Kako nastaju keloidni ožiljci i kako ih ukloniti?

Keloidni ožiljci se javljaju na mestu povrede, to može biti operativna rana, posle vakcinacije, usled prisustva stranog tela u rani, opekotine, boginja, akni, pirsinga ili tetovaža. Keloidi se javlaju 3 do 4 meseca nakon povrede, u vidu crvenog i čvrstog čvorića koji svrbi ili je jako bolan. Za razliku od normalnog ožiljka kod keloidnog, obnavljanje tkiva prelazi granice oštećenja.

Čvorić se vremenom postepeno povećava, ivice su mu nepravilne i šire se van granica prethodne povrede. Osim prethodne traume kože, keloidi mogu nastati spontano ili na mestu neke postojeće upale kože. Takođe je značajna i genetska komponenta, odnosno ako ih ima neko u vašoj porodici, vi ste pod povećanim rizikom.Keloidni ožiljci mogu da traju godinama i vremenom postaju izrazito tvrdi, tamne boje i vrlo otporni na terapiju. Treba ih razlikovati od hipertrofičnih ožiljaka koji se javljaju posle mesec dana od povrede, ravnih su ivica i ne prelaze granice oštećenja a regresija ka normalnom ožiljku počinje posle 3-4 meseca. Obično su crvene do ljubičaste boje i čvrsti na dodir.

Od samog nastanka keloida, savetuje se kompresivni zavoj i injekciono davanje kortikosteroida direktno u keloid, takođe se preporučuje hirurški zahvat, specijalne vrste lasera  ili silikonski flasteri koji se lepe direktno preko keloidnih ožiljaka. U rešavanju problema keloidnih ožiljaka preporučuju se još neke metode za koje se smatra, a i pokazale su se kao dobre u procesu rešavanja ovog problema. Te metode su radioterapija, interferon-alfa, intraleziono davanje fluouracila ove metode su još uvek nedovoljno proučene i imaju niz neželjenih efekata pa se ne preporučuju.Keloidi imaju nepredvidiv tok i ponašanje kao i tendenciju ponovne pojave nakon tretmana.

Zato lečenje keloida predstavlja veliki medicinski i estetski izazov. Ukoliko znate da je vaša koža podložna stvaranju keloida čuvajte se povreda, nemojte raditi pirsinge i tetovaže i na vreme lečite akne uz savete dermatologa. Pomoć stručnjaka je svakako najbolji put.

POGLEDAJTE VIŠE O BAZNIM ULJIMA ZA MASAŽU

bazna ulja za masažu

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR

kako se izvodi masaža leđa