+381607237853 akademija.purity@gmail.com

KAKO JE NASTAO BREND MAX FACTOR?

Kako je nastao brend Max Factor?

Najkorišćeniji i najpopularniji brend šminke je svakako Max Factor. Maks Faktor, čovek koga nazivaju ocem moderne šminke koja se koristila početkom 20. veka, rođen je u Poljskoj, sedamdesetih  godina XIX veka, kao Maksimilian Faktorovič. Sa osam godina Maks je dat da uči zanat u zubarsko-apotekarskoj radnji. Godine provedene u mešanju raznih materija učinile su da Maks postane fasciniran kozmetikom, a to ga je dovelo da otvaranja njegove prve radnje. U moskovskom predgrađu prodavao je ručno pravljene ruževe, mirise, kreme i perike, a nedugo zatim, postao je zvanični šminker ruskog carskog pozorišta. Njegov rad nije ostao neprimećen, već ga je ruska carska porodica proglasila zvaničnim ekspertom u kozmetici.

Preselivši se na tlo američkih država 1904. godine, Maks Faktor dobio je priliku da se razvija i napreduje u svom poslu. Godine 1909. želja da se probije do najviše tačke filmske industrije i da njegova šminka postane zvanična šminka glumaca i glumica, odvela ga je do Los Anđelesa. Tada je otvorio i svoju prvu firmu „Max Factor & Co“.

Godine 1914. Maks je napravio šminku kremaste forme koja je bila upakovana u teglice i nijansirana u 12 boja. Dve godine kasnije, Maks Faktor lansirao je svoju prvu kolekciju koja se sastojala od ruža, senke, pudera i rumenila. Neke nijanse pudera napravljene su isključivo za određene glumce, kako bi na filmu njihova koža izgledala perfektno.

Kreirajući veštačke trepavice, olovku za obrve, sjaj za usta, Maks je uticao na formiranje sasvim novog jezika u svetu filmske šminke. Maks Faktor je umro 30. avgusta 1938. godine, a njegovo delo nastavio je njegov sin Frank, koji je promenio ime u Maks Faktor Junior. On je uz pomoć svoje braće vodio firmu sve do 1971. godine. Tokom 40-ih i 50-ih godina XX veka radili su na širenju asortimana proizvoda. Posle Maksovog sina, Max Factor su nasledili njegovi unuci, treća generacija porodice Faktorovič.

 

 

KURS SCENSKE ŠMINKE

VIDI OVDE

Koje nam to makeup trendove donosi jesen 2019. godine?

make up trendove donosi jesen

VIDI OVDE