Select Page

Kako imati negovana stopala

Kako imati negovana stopala

Negovana stopala su važna kako u letnjem tako i u zimskom periodu.Negovanjem stopala pospešujemo cirkulaciju, održavamo mekoću kože i estetiku stopala.Tretman započinjemo potamanjem nogu u masažnoj kadici koja vibracijama nežno masira.

Za negovana stopala je dobra penušava kupka.kupka u vodi omekšava kožu i pete kako bi što uspešnije otklonili izumrle ćelije na površini.

Nakon 15 minuta u kadici sušimo stopala peškirom. Turpijom ili nožićem – ako je potrebno – skidamo višak kože a rezultat su glatke pete i negovana stopala.

Sledi potiskivanje zanoktica i oblikovanje nokta. Nokte sečemo u obliku kvadrata – ne sečemo ivice – kako bi izbegli urastanje nokta.

Na redu je masaža stopala koja veoma opušta klijenta, otklanja napetost i umor u nogama.

Lakiranje noktiju je po izboru klijenta.

Kako imati negovana stopala i nešto više o stopalima?

Stopalo je anatomska struktura koja se može pronaći kod brojnih kičmenjaka. Kod mnogih životinja, stopalo je zaseban organ sačinjen od jednog ili više segmenata ili kostiju.
Ljudsko stopalo

Ljudsko stopalo je snažna i kompleksna mehanička struktura koja sadrži 26 kosti, 33 zgloba i više od stotinu mišića.
Kosti

Veće kosti u ljudskom stopalu jesu:

Članci prstiju kosti su smeštene u prstima stopala.
Metatarzalne kosti kosti su sredostoplja.
Klinaste kosti 3 su kosti smeštene u sredostoplju.
Kockasta kost prileže uz klinaste kosti.
Čunasta kost kost je koja se nalazi iza klinastih kostiju.
Gležanjska kost kost je koja je smeštena iza čunaste kosti.
Petna kost kost je smeštena ispod gležanjska kosti te iza kockaste kosti.

Anatomija

Čovek spada u grupu tabanaša; stopalo čitavim donjim delom nosi težinu tela. Koža na tabanima gušća je od svih područja prekrivenih kožom na ljudskom telu. Evolucija čoveka podstakla je postanak gušće kože na stopalima zbog njegova postepenog kretanja na samo dve noge.
Uobičajeni oblici

Kod kopnenih životinja, neki člankonošci i svi kralješnjaci imaju složene organe stopala. Stopalo člankonošcu poznato je kao članak, i smešten je distalno od goljenice. Kod primitivnih insekata, članak je bio jedinstven segment, no u razvijenijih insekata članak je sastavljen do pet segmenata, obično sa kandžama.

Pogledajte kako se lakiraju nokti