+381607237853 akademija.purity@gmail.com

KADA SE POJAVLJUJE PSORIJAZA? - uzroci pojave ovog oboljenja kože

Kada se pojavljuje psorijaza?

Kada se pojavljuje psorijaza i zašto nastaje? Psorijaza je veoma često, genetski uslovljeno, oboljenje kože u čijem formiranju učestvuju nepoznati i različiti provocirajuci faktori – psihološka trauma, infekcija ili lekovi. Tip nasledja oboljenja nije u potpunosti razjašnjen, pretpostavlja se da osoba mora biti fenotipski predisponirana.Oko 3% populacije boluje od psorijaze i koliko god postoje dobre terapije za ovo oboljenje pacijenti su najčešce nezadovoljni zbog izuzetnog estetskog uticaja oboljenja na njihov život.

Kada se pojavljuje psorijaza?

Psorijaza se može prvi put pojaviti u bilo kojem dobu života, od odojčeta do iza 60. godine. Dva najčešća pika su sa oko 30 godina i iza 50. godine života. Muškarci i žene podjednako oboljevaju iako se kod žena oboljenje uglavnom ranije manifestuje. Naslednost psorijaze je 35 do 90 % i vrlo je kompleksna a ukoliko jedan roditelj ima dijagnostifikovano oboljenje mogućnost da ga dete nasledi je 15%.

Kako se oboljenje manifestuje?

Psorijaza se može manifestovati sa svega nekoliko promena veličine novčića, sa zadebljanom, crvenom kožom prekrivenom beličastim debelim ljuspicama. Najčešće na laktovima i kolenima, tj spoljnim stranama ekstremiteta. Takodje, može biti praćena učestalim svrabom ali kod manjeg procenta obolelih. Nasuprot ovom opisu kod nekih osoba se pojavljuju ploče na čitavim površinama tela, lica, poglavine, nekada praćene sterilnim gnojanicama. Psorijaza može čak zahvatiti površinu čitavog tela (eritrodermija), kada je pacijent životno ugrožen. Radi se o imunološkom upalnom procesu kože, koji nije infektivan i ako ga nekada mogu isprovocirati bakterijska žarista u organizmu. Kod 40% obolelih mogu biti zahvaćeni i zglobovi.

Ogromne su varijacije u izgledu i dinamici pojavljivanja oboljenja. U mehanizmu nastajanja promena na koži leži ubrzano deljenje ćelija, sa nakupljanjem velikog broja T limfocita. Okidači su spoljni faktori, najčešće trauma bilo u smislu virusnog oboljenja, bakterijske infekcije (streptokokna upala grla), bilo emotivnog stresa. Za 2 do 6 nedelja dolazi do pojave prvih promena koje odgovaraju psorijazi. Lekovi, alkohol i cigarete provociraju pogoršanje toka bolesti. Morska voda i umereno sunčanje imaju blagotvoran uticaj na ovo oboljenje. Ipak, izgoreti na suncu često znači opsežne i nove promene oboljenja.

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR

kako se pravilno čisti lice

KLIKNI OVDE

KAKO SE TRETIRAJU OŽILJCI OD AKNI?

tretiranje ožiljaka laserom

POGLEDAJTE OVDE