Select Page

TRETMAN OŽILJAKA LASEROM - uklanjanje ožiljaka od akni laserom

Tretiranje ožiljaka laserom

Tretiranje ožiljaka laserom je veoma uspešno kod problema sa aknama. Za problem akni koriste se brojni načini lečenja, lokalna i sistemska terapija, ali zaostajanje crvenih ožiljaka od akni i dalje ostaje veliki terapijski problem. Postinflamatorno crvenilo koje je prisutno posle upaljene akne može trajati dugo, do 12 i više meseci kod pojedinih pacijenata.

Candela Vbeam laser (PDL – Pulsed Dye Laser 595nm) trenutno predstavlja krajnji domet medicinske tehnologije za lečenje različitih vaskularnih lezija: rozacee, proširenih kapilara i crvenila nakon lečenja akni. Laserski tretman crvenih ožiljaka od akni je potpuno komforan. Nije potrebna nikakva posebna priprema za tretman. Mogu se lečiti svi pacijenti, bez obzira koliko dugo je postinflamatorno crvenilo prisutno i koju terapiju za akne trenutno koriste.

Prilikom tretmana laserski snop prolazi kroz kožu i biva apsorbovan od strane oksihemoglobina u tkivu, što dovodi do povlačenja crvenih fleka. Nakon tretmana može se pojaviti intezivnije crvenilo i laki otok u trajanju od 3-4 dana. Laserski tretmani za uklanjanje ožiljaka od akni se rade na 3 nedelje i potrebno je 3-4 tretmana. Kod  30-50% pacijenata crvene fleke se povlače posle prvog tretmana. Posle 3-4 tretmana crvenilo se povlači potpuno kod oko 75-90% pacijenata zavisno od vrste i dubine crvenog ožiljka.

Za postizanje boljih rezultata lečenja crvenih fleka od akni i poboljšanja strukture kože savetuje se kombinovanje laserskih tretmana i hemijskih pilinga u zavisnosti od vrste ožiljaka i problematike kože.

VBeam laserom takodje možemo lečiti keloidne i hipertrofične ožiljke nastale posle akni ili hirurških intervencija. Korišćenjem laserskog snopa zagreva se srednji deo kože i na taj način se podstiče cirkulacija i proizvodnja novog kolagena, poboljšava struktura kože i smanjuje crvenilo.

Potrebno je uraditi 3-4 tretmana u razmaku od 3 nedelje. Kod izrazitijih keloidnih ožiljaka može se kombinovati laserski tretman i intraleziono ubrizgavanje kortikosteroida.

KAKO SE REŠAVA PROBLEM URASLIH DLAKA?

problem uraslih dlaka

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR

kako se pravilno čisti lice