+381607237853 akademija.purity@gmail.com

JESEN I KOSTOBOLJA

JESEN I KOSTOBOLJA

Bolovi u zglobovima, kostima, mišićima, tetivama, ukočenost u zglobovima, vratu, krstima – simptomi su reumatskih oboljenja, a promena atmosferskog pritiska izaziva veoma intenzivne tegobe, zbog čega je kostobolja najizraženija u jesen. Uslovi života i rada, ishrana i stalna umerena fizička aktivnost, tvrde reumatolozi, povećavaju opštu otpornost organizma i umanjuju sklonost ka obolevanju od ove bolesti. Otkrivanje oboljenja u ranoj fazi omogućava znatno uspešnije lečenje.

BOLEST TREĆEG DOBA

Reumatske bolesti se najčešće ispoljavaju u šestoj deceniji života, ali se sreću i kod osoba srednjeg i mlađeg životnog doba. Posledice su manja ili veća trajna oštećenja zglobova, koja dovode do smanjenja radne sposobnosti, kretanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Postoje zapaljenske reumatske bolesti, degenerativne – artroze perifernih zglobova i kičmenog stuba – spondiloza, diskartroza, vanzglobni reumatizam, kao i retke reumatske bolesti i parareumatska stanja, najbrojnija su degenerativna oboljenja zglobova.

Bolovi se javljaju pri opterećenju zglobova, dužem stajanju i hodu, nošenju tereta, a popuštaju pri mirovanju i odmoru. Degenerativno oštećenje zglobova počinje u hrskavici zgloba, koja se istanjuje i postaje neravna. Napredovanjem oštećenja hrskavice, postepeno se oštećuje i kost i ostali delovi zgloba – tetive, mišić.

Pacijenti ponekad osećaju da je njihova reuma povezana sa promenom vremena. Nagla promena vazdušnog pritiska i povećanje vlažnosti vazduha mogu da pogoršaju bolove u kostima, zglobovima i mišićima. Najintenzivnije tegobe su u proleće i jesen, kada se menja atmosferski pritisak. Reumatizmu pogoduju i loši uslovi života, neadekvatna ishrana, pad imuniteta, brz tempo života i stres. Nasledna sklonost može da utiče na pojavu degenerativnog reumatizma, ali taj uticaj nije presudan za ispoljavanje bolesti.

Kako počne jesen i hladniji dani, ove tegobe se pojačavaju, pa većina greje leđa toplim prslucima i prirodnim oblogama, kako ne bi, pri iznenadnom pokretu, ukočeni završili na nekom od odeljenja reumatologije. Na sreću, polovina onih koje s vremena na vreme „preseku“ leđa, se oporavi nakon nedelju dana.

Najbolji način da se ove epozode spreče jeste umerena fizička aktivnost. Važno je da se upotrebljavaju i ojačavaju mišići, da se više radi i hoda i da se smanji kilaža. Jer, ako ne koristimo svoje zglobove, oni propadaju. Samo loše navike dovode do nepovratnog degenerativnog propadanja zglobova i hrskavice.

 

KURS SHIATSU MASAŽE - za korekciju neuravnoteženosti poput umora, fizičkog bola, ukočenosti i drugih problema

shiatsu masaža

VIDI OVDE

TRIGER TAČKE

triger tačke

VIDI OVDE