Select Page

#JA SAM KRIVA - stop nasilju nad ženama, specijalni filmski efekti

Ja sam kriva

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity izvela je performans pod nazivom “JA SAM KRIVA”.

Cilj performansa je da skrene pažnju javnosti na sve češće probleme na koje osobe ženskog pola nailaze u Srbiji. Pre svega želeli smo da kao obrazovna ustanova koja se bavi estetikom i kozmetologijom pokažemo da lepota žene treba da izazove pozitivne emocije i brižnost muškarca. Takođe želeli smo pokazati da nasilje nad ženama, bilo ono fizičko ili psihičko ostavlja dubok negativan trag na sve članove društva. Žene su majke, drugarice, prijateljice, sestre, rukovodioci, radnice, zaposlenice, domaćice. Žena je stub svake porodice, samim tim stub svih nas.

Deca često posmatraju ovakve scene tokom odrastanja. Velika je verovatnoća da će i oni postati nasilnici kada odrastu. Često, očevi nasilnici uče svoje sinove da sa ženama “tako treba” i da su to zaslužile. 

 

Žašto je naš slogan je “Ja sam kriva”? Zato što žrtve nasilja često misle da su to nasilje i zaslužile. Kada duži period trpe nasilje njihovi nasilnici ih ubeđuju da je to za njihovo dobro i da ih time uče i pomažu im da ne prave greške ponovo.

“Hajde da pokušamo da uvedemo novu statistiku, da umesto ubijenih žena počnemo da brojimo koliko će nasilnika završiti iza rešetaka zbog nasilja, da konačno krenemo da prijavljujemo nasilnike, jer sigurno svako od nas zna ženu koja trpi bilo koji oblik nasilja”, navela je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

“Ja sam kriva” nije opravdanje za fizičko nasilje i ponašanje parnera žrtve nasilja. Niko nema pravo da fizički ili psihički ugrožava. Žene nisu svojina. Žene se često boje da prijave nasilnike jer misle da nemaju gde da odu. Misle da će izgubiti sva primanja. Misle da će ih njihov nasilnik po odsluživanju kazne naći i ponovo maltretirati. Ipak, sigurne kuće su zaista sigurne i izlaz za ovakav problem postoji. Podizanjem svesti društva rešavamo problem u velikom procentu.

POGLEDAJTE VIŠE O PROŠLOGODIŠNJOJ AKCIJI

11311839_10206181604196951_1283501183_n-225x300

POGLEDAJTE KAKO SE DOBIJAJU OVI EFEKTI

15139560_10207777079520728_1520635904_n