Select Page

ŠTA ZNAČE ODREĐENI IZRAZI U ŠMINKANJU?

Šta znače određeni izrazi u šminkanju?

Svakoj ženi je u prirodi da voli da se šminka, ali ono što ne zna baš svaka, zapravo jesu izrazi koji se koriste. Ove reči su prihvaćene iz stranih jezika, a razvile i učvrstile su ih, u srpskoj terminologiji ,blogerke koje su koristile baš ove izraze.

Neke od njih ću pomenuti baš u ovom tekstu….

highlighter – proizvod namenjen prosvetljivanju određenih delova lica. Može biti u tečnoj, kremastoj ili kamenoj formi. Obično ga nazivaju najsvetlijim puderom, a u eri strobinga (tehnika šminkanja koja se zasniva na konturisanju hajlajterima) najčešće se koriste sedefasti ili gliter hajlajteri. Drugi naziv za hajlajter je iluminator, ali za taj izraz se najpre vezuje prosvetljivanje lica korektorom. Delovi lica koji se najčešće prosvetljuju su sredina čela, deo iznad obrva, deo ispod obrva, centralni deo nosa, najviši deo jagodice, kapak, kupidonov luk i sredina brade.

konturisanje – igranje sa svetlošću i senkom, tj. upotreba proizvoda koji imitiraju svetlost ( svetli ) i senku (tamni). Ovakav način šminkanja je pokrenula Kim Kardašijan i od tada je apsolutni hit u svetu šminkanja.

blendovanje – način nanošenja senki. Najčešće se koriste okrugle pufnaste četkice, sa kojima, zapravo, i dobijamo takve efekte.

setovanje – reč nastala od engleskog glagola to set što znači fiksirati. Odnosi se na fiksiranje tečnog pudera kamenim ili puderom u prahu. Opet, fiksiranje je takođe engleski izraz, a u šminkanju se odnosi na fiksiranje kompletne šminke učvršćivačem u spreju.

Sledeći izrazi za koje mnoge devojke ne znaju šta znače su prajmeri za lice i prajmeri za oči.

prajmer za lice je zapravo baza, prvi korak u profesionalnom šminkanju koji se stavlja pre pudera, njegova uloga je dugotrajnost šminke na licu, a u zavisnosti od namene matira ili hidrira ili popunjava pore.

prajmer za oči je proizvod koji se stavlja na kapke, najčešće su to najsvetliji korektori , a ima ulogu da senkama poboljšava pigmentaciju.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI MAKEUP ARTIST

NAUČI PROFESIONALNE IZRAZE U ŠMINKANJU

sfx šminka za početnike

SONY DSC