+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ISTORIJA KOZMETIKE - potreba za lepotom stara koliko i čovečanstvo

Istorija kozmetike

Kozmetika je reč grčkog porekla. Reč kosmos označava ukras, red, uređenost. Kozmetika je aplikativna stručna disciplina koja se bavi negom i dekoracijom ljudskog tela, prvenstveno kože i njenih izdanaka, a kozmetičar je stručnjak koji dostignuća kozmetološke nauke sprovodi u prakticnom radu.

Istorija kozmetike

Potreba za estetskom negom, ulepšavanjem, dekoracijom i očuvanjem lepog i zdravog izgleda stara je koliko i čovečanstvo.

Zahvaljujući kultu lepote ljudskog tela u staroj Grčkoj, kozmetika se dalje razvijala. U vreme Rimskog carstva kozmetičkom negom bave se specijalno obučeni profesionalci- kozmetičari. Kasnije u srednjem veku kozmetička nega biće potpuno negirana.

Početkom 80-ih godina ovog veka Ekstein kozmetologiju definiše kao nauku koja obuhvata naučna područja i saznanja za praktičnu kozmetiku iz:

  • Medicine – posebno fiziologije i histologije kože, kao i delove dermatologije koji se odnose na zdravu kožu,
  • Farmakologije, biofarmacije i biohemije
  • Fizike i fizikalne medicine, posebno kada se radi o dejstvu fizičkih agensa i o upotrebi aparata u svrhu očuvanja zdravlja i održavanja lepog izgleda
  • Psihologije i psihijatrije ukoliko su estetski problemi nastali kao posledica ili uzrok psihičkih problema.

Kozmetologija je nauka o hemijskim preparatima i njihovom načinu primene.

Kozmetika je počela da se razvija od vremena naše majke Eve koja je postavila prvu prekretnicu u kozmetici kada je dok se kupala u reci videla svoj neuredan odraz u vodi i instiktivno počela prstima da se začešljava. Sebe je ukrasila ogrlicom i ukosnicama koje je napravila od životinjskih kostiju i zuba, a nosila je haljine i kajiševe od trave.

Istorija kozmetike: Kameno i bronzano doba

Životinjske kosti i oštro kamenje su korišćeni kao češljevi. Morske školjke su korišćene kao ukrasi za kosu, sagoreno drvo, kreda i prašina u boji su korišćeni kao šminka. Bronzane ploče su polirane sve dok se na njima ne bi mogao uočiti odraz kao u ogledalu.

Istorija kozmetike: Stari Egipat

U Egiptu 3500 god PNE industrija kozmetičkih proizvoda, parfema i šminke bila je veoma razvijena i čuvana u strogoj tajnosti. Egipćani su otkrili načine balsamovanja tela koji ni dan danas nisu poznati. Oni su smatrali da lepota ide ruku pod ruku sa zdravljem i veoma veliku pažnju su posvećivali izgledu tela.

 

NAUČI PROFESIONALNE TRETMANE LICA

_MG_6500

OVDE

ZNATE LI DA KOZMETIČARI IMAJU NAJVIŠE KLIJENATA?

_MG_6546

POSTANI KOZMETIČAR