Select Page

BAKTERIJSKA INFEKCIJA NOKTA - kako nastaje?

Bakterijska infekcija nokta

Kada se pojavljuje infekcija nokta? Pseudomonas je česta bakterija u domaćinstvu, koja uspeva u mnogim sredinama, uključujući vodu i vlažno tlo. Ona je glavni krivac za neželjenu pojavu poznatu kao “zeleni nokti.”

Pseudomonas je zajednički naziv za bakterije, koja pretvaraju normalnu boju noktiju u zelenu. U većem boju slučajeva , nokti ne pružaju uslove za razvoj ove bakterije. Ali, postoje trenuci kada su uslovi savršeni i bakterije naseljavaju vrh nokta, kao i prostor ispod nokta. U pojedinim, uznapredovalim infekcijama, dolazi do prebojenosti nokatne ploče I do tamno zelene boje, čak i sa tamnim mrljama na noktima. Ali, to nisu plesni.

Plesan je gljiva; zelene tačkice su posledica bakterijske infekcije i to bakterije “Pseudomonas” koja prouzrokuje pojavu zelenih noktiju. Ona može biti prisutna gotovo svuda – u biljkama i životinjama, u zemlji, čak i u vodi. S obzirom na njihovu učestalost i rasprostranjenost, vrlo često se kod ljudi može razviti infekcija Pseudomonasom i videti zelena prebojenost nokatnih ploča. Sve što je potrebno, je da koža na noktima bude oštećena, a zatim izložena bakteriji Pseudomonas. S obzirom da se zeleni nokti mogu razviti i bez dodatnih elemenata, tehničari uvek trebaju biti oprezni, temeljno čistiti svoje instrumente sa kojima rade,održavati higijenu ruku, kao i higijenu ruku pacijenata. Pažljivo čišćenje i dezinfekcija površine noktiju je bitno pre aplikacije proizvoda. Kod nanošenja proizvoda na nokat koji je zaražen. bakterijom Pseudomonas, stvara se podloga gotovo bez kiseonika – što ovoj bakteriji jednostavno odgovora.Žene koje češće idu u kozmetičke salone na manikir noktiju, koriste akrilne nokte. U tim slučajevima, su naročito u opasnosti, ako površina nokta nije temeljno očišćena pre postavljanja akrila. Korišćenje pribora dodatne opreme, koja nije dobro dezinfikovana, takođe povećava rizik od infekcije. Znaćete da ste zaraženi Pseudomonas-om kad vidite čudne zelene ili sive mrlje na ili ispod noktiju. Ako se ne leči, infekcija napreduje, mrlje će se proširiti i nokat dobija tamnije zelenu ili crnu boju, a to je zbog gvožđa ispod noktiju. Vaši nokti mogu postati mekani, vlažni i odvojiti se od podloge.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI MAKEUP ARTIST

kurs plazma pen tretmana

POGLEDAJTE VIŠE O SMILJU

smilje protiv bora