Select Page

ŠTA SU HIPERPIGMENTACIJE NA KOŽI? - koji faktori utiču na promene na koži?

Hiperpigmentacije na koži

Hiperpigmentacije na koži ili  pojava tamnih fleka. Hiperpigmentacije na koži su najčešće je posledica tzv. melazme, koja se uglavnom javlja na čelu, obrazima, bradi i gornjoj usni. Pored toga, na licu i drugim delovima tela, mogu se javiti i tzv. postinflamatorne hiperpigmentacije, gde je nakupljanje pigmenta posledica ranijeg kožnog oboljenja (npr. akne, ekcemi, lichen planus, itd.), a često je udruženo s kasnijim izlaganjem suncu.

Takođe, neke supstancije, npr. parfemi i neke vrste voća i povrća, mogu u kombinaciji s izlaganjem suncu da dovedu do pojave fototoksične reakcije koja može da se manifestuje pojavom tamnih fleka na koži.

Koji su faktori koji utiču na izraženost promena na koži?

Ultravioletno zračenje sunca, solarijumi, čak i jače sobno osvetljenje mogu da stimulišu ćelije kože da proizvode pigment. Kod osoba s tamnijim tenom ovaj efekat je još izraženiji, jer su im ćelije koje proizvode pigment aktivnije. Izlaganje suncu je najvažniji uzrok ponovne pojave tamnih mrlja posle uspešnog lečenja melazme.

Kako se leči hiperpigmentacija?

Postoji nekoliko tipova lokalne terapije u cilju izbeljivanja kože i uklanjanja pigmenta, kao i neke vrste tretmana koje dovode do uklanjanja površnog sloja kože, a time i viška pigmenta iz površnih slojeva kože gde se najčešće pigment nalazi. U našem centru, lečenje hiperpigmentacija sprovodi se kombinacijom lokalne terapije s odgovarajućim kremama u odnosu na izgled i tip promena, i tretmanima hemijskog pilinga i tretmanima laserom koji ima talasnu dužinu odgovarajuću za uklanjanje pigmenta u koži.

Da li se tamne fleke ponovo javljaju posle uklanjanja?

Nekoliko meseci pa i godina posle uspešnog uklanjanja pigmentacija neophodna je rigorozna zaštita od Sunca, jer nasledna sklonost i hormonski status čine kožu osetljivom na ultravioletno sunčevo zračenje, i promene se lako mogu ponovo javiti u manjoj ili većoj meri. Zbog toga je neophodna redovna upotreba krema sa visokim zaštitnim faktorom u cilju sprečavanja nastanka novih promena.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR

kurs plazma pen tretmana

POGLEDAJTE VIŠE O NEOPHODNOM DNEVNOM UNOSU VODE

neophodan dnevni unos vode