+381607237853 akademija.purity@gmail.com

HIPERPIGMENTACIJA

HIPERPIGMENTACIJA

Hiperpigmentacija – kako je sprečiti, a kako je lečiti?

Hiperpigmentacija je poremećaj na koži koji nastaje zbog prekomernog stvaranja melanina na određenim područjima naše kože, a manifestuje se u obliku tamnih mrlja. Tamne mrlje se najčešće pojavljuju na izloženim područjima našeg tela, na licu i rukama, a sa konsantnim izlaganjem suncu postaju sve vidljivije. Neke će hiperpigmentacijske mrlje nestati same od sebe vremenom, međutim većina njih će ipak zahtevati posebnu negu i intenzivnije tretmane. Postoji nekoliko tipova hiperpigmentacije koji se razviju pod različitim uticajima.

Sunce je najčešći razlog zbog kojeg dolazi do pojave pigmentacijskih mrlja i to čak već u ranim dvadesetim godinama. Sunčeve pege, koje mogu biti svetle ili tamne, a najčešće se razvijaju na delovima kože koji su najviše izloženi sunčevim zracima kao što su: lice, vrat, prsa i ruke, te se uglavnom pojavljuju kod ljudi sa svetlom i srednje tamnom bojom kože. Mogu se pojaviti kao male tačkice, svetlo do tamno smeđe boje, a ponekad čak i crvene i crne. Oblik pigmentacije koji se obično javlja nakon neke vrste povrede na koži, akni, agresivnih tretmana ili zbog neadekvatnih proizvod za negu. Često se smatra i kožnom traumom jer su razlozi uglavnom povezani sa bolestima i hormonalnim poremećajima.

RIZIČNI FAKTORI I UZROCI:

-AKNE

-PRETERANO IZLAGANJE SUNCU

-EKCEM, PSORIJAZA, DERMATITIS

-HORMONALNI POREMEĆAJI TOKOM TRUDNOĆE ILI MENOPAUZE

-AUTOIMUNE BOLESTI

-POREMEĆAJI METABOLIZMA

-NIKOTIN

-ODREĐENI LEKOVI

-LOŠA ISHRANA

-OŠTEĆENJA KOŽE USLED TETOVIRANJA, BRIJANJA, OPEKOTINA

-STARENJE

-GENETIKA

KAKO SPREČITI POJAVU HIPERPIGMENTACIJA?

Važno je dobro poznavati kožu koju imamo i sve njene prednosti i nedostatke. Ono što svakako možemo učiniti jeste da štitimo svoju kožu od UV zraka. Osobe sklone hiperpigmentaciji moraju  u toku cele godine nanositi zaštitne kreme sa SPF faktorom. Preporučuje se minimalno faktor 20, a leti faktor 50. Obavezno je nošenje zaštitnih naočara za Sunce, šešira i svega što će vas zaštititi od UV zraka. Solarijum nije preporučljiv nikako jer pigmentacije mogu postati intenzivnije boje.

LEČENJE HIPERPIGMENTACIJE

Prvo je potrebno odrediti uzrok nastanka. Delotvorno su se pokazali hemijski pilinzi ili tretmani laserom. Ukoliko se opredelite da lečite hiperpigmentacije hemijskim pilinzima, potrebno je da u isto vreme koristite preparate koji ce hidrirati vašu kožu.

 

 

POSTANITE I VI WELLNESS I SPA TERAPEUT ILI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

KLIKNI OVDE

JEDNOSTAVAN I BRZ, PRIRODAN I OSVEŽAVAJUĆI PILING ZA PROLEĆNE DANE

VIDI OVDE